Húszból öt virslinél találtak problémát

Húszból öt virslinél találtak problémát

Csíki Sándor és a virslik. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Facsinay Kinga/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Húszból öt virsli esetében talált problémát fogyasztóvédelmi ellenőrzése során az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A szilveszteri bulik kedvelt termékéről van szó, az ITM ezért is hagyományosan ennek vizsgálatával szokta zárni az évet. Idén pedig a laborellenőrzések minden negyedik terméknél találtak valamilyen jelölési hibát.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a virsli nevű terméknek teljesítenie kell a minimális fehérje- és maximális zsír-, víz- és sótartalomra vonatkozó előírásokat. Ha a húskészítményeknél ez nincs meg, akkor virslinek sem lehet nevezni őket. A laborellenőrzések során két hentesáruról derült ki, hogy túl magas a zsírtartalmuk, másik kettőnél pedig a feltüntetett tápértékadatok nem egyeztek az ITM vizsgálati eredményeivel. Igaz, az egyik esetében még jobb eredmény is jött ki, mint amit jeleztek: a fehérjetartalma felfelé, zsírtartalma pedig lefelé tért el a tájékoztatástól. Az ötödik virsli pedig még különösebb hibát vétett, ugyanis sótartalma megfelelt az előírásoknak, mégis ennél magasabb értéket írtak rá a csomagolásra. 

Megtévesztő tájékoztatás és az előírások be nem tartása miatt indult fogyasztóvédelmi eljárás az adott termékek gyártóival szemben.