Hűtlen kezelés miatt vádat emeltek az állami busztársaság egykori vezére ellen

Hűtlen kezelés miatt vádat emeltek az állami busztársaság egykori vezére ellen

Volánbuszok. Fotó: Volánbusz / Favcbook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt vádat emeltek a Dél-alföldi Közlekedési Központ (DAKK) egykori vezetője ellen – tudta meg a Magyar Hang. Információinkat a Békés Vármegyei Főügyészség megerősítette.

Arról korábban már beszámoltunk, hogy több, a DAKK által 2014-ben kiírt közbeszerzés ügyében nyomoz a rendőrség, és a cég – valamint a Volánbusz Zrt. – akkori vezérigazgatóját, Fekete Antalt meggyanúsította a rendőrség. Mint megírtuk, a nyomozás 2015-ben indult a DAKK egykori felügyelőbizottsági tagjának, Hoffmann Antal szakszervezeti vezetőnek köszönhetően, aki hűtlen kezelést feltételezve ismeretlen tettes ellen tett feljelentést. A rendőrség ennek nyomán négy korrupciógyanús ügyet vizsgált, összevonva: az egyik egy 20 autóbusz tartós bérléséről szóló döntés, a második ügy szolgálati személygépkocsik beszerzéséről, a harmadik kondigépek vásárlásáról szólt, míg a negyedik vizsgált beszerzés 20 használt busz vásárlására vonatkozott. Az ügyeket 2021 decemberében az eljárás lefolytatásának megkönnyítésére hivatkozva a rendőrség szétválasztotta – az erről szóló, lapunk birtokába került dokumentumon Fekete Antal neve már gyanúsítottként szerepelt.

A nyomozás jelenlegi állásáról első körben az ORFK sajtószolgálatánál érdeklődtünk, amire a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság reagált. Közölték, az ügyet 2022. júliusában vádemelési javaslattal továbbították a Békés Vármegyei Főügyészség részére. Ezután megkerestük a főügyészséget is, amely közölte, 2022. augusztus 25-én emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt a DAKK Zrt. egyik volt vezető tisztségviselője ellen. – Az eljárás jelenleg elsőfokon a Gyulai Törvényszék előtt van folyamatban, ítélet még nem született – közölte a Békés Vármegyei Főügyészség, amelynek válaszából az is kiderül, hogy bűnsegédlet miatt kell bíróság elé állnia a DAKK Zrt. egyik volt vezető állású munkavállalójának, egy büntetlen előéletű budapesti nőnek, valamint egy külső vállalkozás ügyvezetőjének, egy büntetlen előéletű debreceni férfinak is.

Fekete Antal 2013 augusztusától irányította a DAKK-ot, majd 2015 áprilisában ezen posztja mellé kinevezték a Volánbusz Zrt. vezérigazgatójának is. A társaságok tulajdonosi jogait a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolta, amelyet akkoriban Szivek Norbert irányított. A 2018-as választások után a vagyonkezelést átstrukturálták, Szivek távozott, feladatait Bártfai-Mager Andrea vette át, mint nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter. Nem sokkal később Fekete Antalt menesztették mindkét cégnél betöltött vezető tisztségeiből. (Helyére a pozíciókba Dávid Ilona érkezett, a DAKK pedig 2019-ben beolvadt a Volánbusz Zrt.-be.)

Az egykori Népszabadság egyébiránt részletesebben is írt a feljelentésről, még 2015 októberében. A gyanús ügyletek idején, a 2014-es gazdasági évben a 20 darab használt buszt a közlekedési társaság egyenként 23 millió forintért vásárolta a Volvo Hungária Kft.-től, miközben hasonló állapotú és korú járműveket 6-10 millió forintért kínáltak a piacon. A buszok bérbeadásáról szóló tendert pedig egy olyan társaság nyerte el, amelynek semmilyen szakmai múltja nem volt, ráadásul egy busz havonta 1,6 millió forintba került a konstrukcióban, ami akkoriban kimagasló összegnek számított. A rekreációs eszközök – kondigépek – és a szolgálati autók beszerzésére egy-egy érvényes pályázat érkezett, a nyertesek a feljelentő és később a rendőrség szerint is a piaci árnál jóval magasabb áron kapták meg a megbízást.

A korrupciógyanús ügy, amelyet a rendőrség vizsgál, de az érintettjei semmiről nem tudnak

De nem a fenti az egyetlen korrupciógyanús ügy a Fekete-Szivek korszakból: egy másik – lapunk által korábban bemutatott –, a hatóságok által szintúgy vizsgált, 2017-re datálható közbeszerzés érintettjei a Volánbusz Zrt., a Credo buszokat gyártó győri székhelyű Kravtex, valamint egy Central Finance Zrt. nevű társaság. Értesüléseink szerint a több éve tartó, kiterjedt nyomozás során lehallgatásokra is sor került, ezek jegyzőkönyvei mellett több ezer oldalnyi bizonyítékot szedtek össze a nyomozók. A rendőrség ezzel az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre közölte, hűtlen kezelés bűntett és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomozást folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya. Mint írták, a felderítési szakban lévő eljárásról további információt nem áll módjukban nyilvánosságra hozni.

Ennek az ügynek az érdekessége, hogy a rendőrségen kívül egyik érintett sem tud, vagy nem akar tudni róla. Szivek Norbert, az MNV első embere megkeresésünkre azt mondta, nem is hallott az egészről, ami annak fényében érdekes, hogy a Volán feletti tulajdonosi jogokat gyakorló csúcsszervezet vezetőjeként valószínűsíthetően rálátással rendelkezett a több száz milliós, vagy milliárdos nagyságrendű ügyletekre. De semmit nem tudott hozzáfűzni a buszokat gyártó Kravtex tulajdonosa, Krankovics István sem, aki titkárságán keresztül csak annyit üzent, nem kíván nyilatkozni, az ügyről nincsenek információi és a rendőrség sem kereste. A Volánbusz pedig írásos megkeresésünkre azt válaszolta: „társaságunknak a Kravtex Kft.-vel vagy a Central Finance Zrt.-vel összefüggésben nincs tudomása semmiféle folyamatban lévő eljárásról, ilyen tárgyú megkeresés társaságunkhoz semmilyen hatóságtól nem érkezett, intézkedés nem történt. A Central Finance Zrt.-vel a Volánbusz szerződéses kapcsolatban sem jelenleg, sem korábban nem állt, a nevezett cégtől társaságunk szolgáltatást nem vett igénybe, részére kifizetést nem teljesített.”

A Central Finance pedig azt közölte, a társasággal, illetve a társaság vezető tisztségviselőivel szemben büntetőeljárás nincsen folyamatban, és soha nem is indult. Az üggyel összefüggő szerződéseikről pedig üzleti titokra hivatkozva nem közöltek részleteket. A jelenleg nagykanizsai székhellyel működő Central Finance egyébiránt nem túl ismert pénzügyi vállalkozás, de a jelek szerint ez nem volt akadálya annak, hogy részese legyen a Volán-Credo üzletnek. Érdekesség, hogy cégtörténetében a telephelyei között éppen 2017 és 2019 között, tehát a Szivek-Fekete időszakban volt nyilvántartva az a V. kerületi Hercegprímás utca 12., ahol több, Szivek Norberthez köthető szervezet működik. Ezek közé tartozik a Szivek a Szivekért Alapítvány, vagy a Florion Invest, amely a második kerület természetvédelmi területének határán hatalmas ingatlan-beruházás építtetője.