Hvg: elképzelhető, hogy kormánygéppel repült Rómába Orbán Viktor az Adriáról

Hvg: elképzelhető, hogy kormánygéppel repült Rómába Orbán Viktor az Adriáról

Brač (Forrás: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A jelek szerint lehetséges, hogy Orbán Viktor Horvátországban nyaralt, majd onnan ugrott át családjával együtt Rómába, ahol a katolikus törvényhozók éves találkozóján vett részt. Valószínűsíthető, hogy az útja során a miniszterelnök a kormánygépként használt HM Dassault Falcon 7X-szel repült.

A HVG egyik olvasója egy fotót küldött még augusztus 21-én kora este (pontosan 17:05-kor), amelyen a kormányfő és édesapja látható az adriai Vis szigetén. Másnap reggel azonban a miniszterelnök a Vasárnapi Újság című rádióműsorban szerepelt, amikor már déli szomszédunk tengerpartján nyaralt. A HVG úgy tudja, hogy a szombaton, 21-én felvett beszélgetést felvételről adták le, így Orbánnak lehetett ideje, hogy koraeste már édesapjával kávézzon az Adrián. Csakhogy Budapestről Vis a Google szerint legalább tíz órányi – de a valóságban inkább 11-12 órás – utazással érhető el, ez pedig azt valószínűsíti, hogy a miniszterelnök odaútjának legalább egy részét repülőgéppel tette meg.

A horvátországi nyaralás megmagyarázná, miért kezdett süllyedni négy nappal később, augusztus 26-án Brač felett a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó Falcon 7X típusú luxusrepülőgép. Ahogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő bemutatta, a később Rómában landolt gép Kecskemétről indult, előbb a magyar légtérben gyakorlatozott, majd leszállt Ferihegyen. Innen vette az irányt délnek, ám az Adria horvátországi partszakaszánál kikapcsolta a jeladót, hogy pontosan ne lehessen követni az útját. Abból lehet leszállásra következtetni, hogy elhagyta az utazómagasságát és ereszkedni kezdett, később, Brač szigetét követően újra emelkedésbe fogott.

Logikusnak tűnt, hogy a honvédségi gép Novák Katalin tárca nélküli minisztert vette fel Budapesten, hiszen ő is részt vett a kormányfő hivatalos római programjain, majd az Adrián Orbán Viktorért és családtagjaiért szállt le. Novák Katalin azóta el is ismerte a repülést.

Még érdekesebb a Hadházy által feltételezett visszaút Rómából Budapestre. A Falcon ugyanis ezúttal is ereszkedni kezdett a horvát partoknál, a jeladóját kikapcsolták, majd a gép ismét felemelkedett utazómagasságra. A leszállás oka egyelőre nem világos.

Érdekesség, hogy a Lady Mrd néven futó luxushajó, amelyen 2020-ban Szijjártó Péter nyaralt, csütörtökön és szombaton, a honvédségi repülő furcsa leszállásai idején Bračtól nem messze, Hvar kikötőjében horgonyzott.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke nem válaszolt a HVG azon kérdésére, hogy vajon Orbán horvát látogatása is hivatalos programnak minősült-e. A római útját viszont a Terrorelhárítási Központ biztosította. Havasi hangsúlyozta, hogy a családtagok utazási költségeit Orbán kifizette. Az nem derült ki, hogy a római konferenciáért elkért szerény összegű belépőjegyet ki állta.