Hvg: Menesztik az egyik lélegeztetőgépeket beszerző cég felügyelőbizottsági tagját

Hvg: Menesztik az egyik lélegeztetőgépeket beszerző cég felügyelőbizottsági tagját

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket pakolnak ki a Wizz Air Kínából érkezett repülőgépéből a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. május 9-én. Kínából ma hét repülőgéppel 5,5 millió védőmaszk, 600 betegőrző monitor, 80 lélegeztetőgép és több ezer lélegeztetőgépekhez szükséges felszerelés érkezett az országba (Fotó: MTI/Botár Gergely/Kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaság, a lélegeztetőgépeket beszerző OTT-ONE Nyrt vezetése a BÉT vasárnapi honlapján az alábbi közleményt adta ki: Az OTT-ONE Nyilvánosan Működő Részvénytársaság „ezúton tájékoztatja t. Befektetőit, miszerint a Társaság Igazgatósága péntek (július 3.) esti sajtóinformációból értesült Martonicz Dánielnek, a Társaság Felügyelő Bizottsági tagjának azon üzleti tevékenységéről, amely a Társaságban betöltött tisztségével a Társaság megítélése szerint összeférhetetlen. Ezen üzleti tevékenységéről Martonicz Dániel a Társaságot korábban nem tájékoztatta. Az előbbiek okán a Társaság haladéktalanul kezdeményezni fogja a Társaság Közgyűlésének összehívását Martonicz Dániel Felügyelő Bizottságból történő visszahívása és új Felügyelő Bizottsági tag megválasztása érdekében.”

Az OTT-ONE Nyrt. által hivatkozott péntek esti sajtóinformáció a hvg360 cikke volt, ebből tudták meg a cégvezetők, mi a helyzet. Mint a cég elnök-vezérigazgatója , Májer Bálint a hvg.hu-nak megírta, miután megbizonyosodott arról, hogy a megjelent információk helytállóak, azonnal intézkedett. Első lépésként az igazgatóság haladéktalanul kezdeményezi a közgyűlés összehívását, hogy Martonicz Dánielt visszahívják a felügyelőbizottságból. 

A lap egyébként pénteken Martonicz Dániellel is beszélt, aki elsőre interjút ígért aznapra, majd később sajtósán keresztül néhány nap haladékot kért.

A lap emlékeztet, hogy az OTT-ONE egy nyilvánosságra hozott dokumentum alapján 4,7 milliárd forintért szerzett be 500 lélegeztetőgépet, ami 9,4 millió forintos átlagárat jelent. Korábban kiderült, a kormány a veszélyhelyzet miatt 300 milliárd forintot költött lélegeztetőgépekre, 16 ezer darabra szerződtek le Kínában, és ebből több mint 10 ezer érkezett meg a veszélyhelyzet végéig. A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Hvg.hu közérdekűadat-igénylésére elárulta, 22 céggel szerződött le a gépek behozatalára, az átlagár mintegy 19 millió forint volt.

Az információhiány miatt kevés gép árát lehet megbecsülni, de az látszik, az OTT-ONE által beszerzettek jóval ez alatt vannak. A cég korábban azt írta, a koronavírus miatt jócskán felmentek az árak, 40 százalékos emelkedést tapasztaltak ugyanazoknál a termékeknél.

A kormány a lélegeztetőgép-beszerzés mellett 7,5 milliárdot adott azok üzembe helyezésére, ebből vitte el a nagyobb összeget Martonicz cége. Közben a Népszava közérdekűadat-igényléséből kiderült az is, hogy a Wizz Air összességében 7 milliárd forintért szállíthatott eszközöket Kínából.

A lélegeztetőgépekkel más problémák is akadtak: amint arról lapunk elsőként számolt be, több járványkórház lélegeztetőgép helyett olyan eszközt kapott, amely csak alvásfüggő légzészavarok, és egyéb tüdőbetegségek kezelésére alkalmas. A gyártó leírása, valamint orvosi szakvélemények alapján is a ResMed Lumis 150 típusú készülékeket alapvetően otthoni, vagy klinikai használatra szánják, intenzív terápiás kezelésre nem használhatók, mint ahogy nem alkalmasak lélegeztetést igénylő fertőző tüdőgyulladásos betegek intenzív terápiás kezelésére sem. Ám mindezek ellenére a járványkórháznak kijelölt intézmények intenzív osztályaira tucatszám szállítottak belőlük. A felmerülő aggályokra azóta sem sikerült minden tekintetben megnyugtató választ kapni.