Idén nem üdültetnek a zánkai táborban sem

Idén nem üdültetnek a zánkai táborban sem

Erzsébet-tábor: XXI. századi gyerekparadicsom (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha akad Magyarországon beruházás, amelynek kapóra jött a koronavírus-járvány, az alighanem a zánkai Erzsébet-táborban zajló felújítás. Tavaly csak féléves késéssel lett eredménye a közbeszerzésnek – és kapta meg a munkát 16,8 milliárd forintért a Mészáros Lőrinc családjának tulajdonában álló Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Szabadics Zrt. konzorciuma –, így a csúszás már akkor borítékolható volt. A műszaki ütemterv alapján arról is írtunk, hogy nagy kérdés, miként tudják idén júniusra olyan állapotba hozni a létesítményt, hogy gyerekek százait láthassák el.

Az iratok szerint ugyanis a tábor működésével számoltak a felújítás idejére is. A hátrányos helyzetű gyermekek üdültetésére létrehozott, Fidesz-közeli Erzsébet Alapítvány idén mégsem üdültet a volt úttörőtáborban. Mint kiderült, ezen a nyáron csak napközis táborokat szerveznek a településeken, amit a koronavírus-járvánnyal indokoltak.

Az iratok és személyes benyomásaink alapján sok még a munka a táborban. Mivel lapunk nem kapott meghívást a június közepén tartott sajtóbejárásra, kívülről néztünk be a külvilágtól már tavaly is hermetikusan elzárt területre. Ekkor láttuk, hogy egy őznek sikerült kijátszania a biciklivel és golfkocsival is közlekedő Valton biztonsági cég őreinek éberségét, mivel bejutott a szöges kerítéssel, kameraerdővel felszerelt területre.

A 71-es út melletti kerékpárútról az látszik: a táboron belül építőanyagok állnak raklapszámra, a főépület fel van állványozva, a nyári szállás épületeit felújították. Az MTI által kiadott fotókon szemlátomást új lila emeletes ágyak sorakoznak a szobákban, ám az aulában a világítótesteket még zacskó borítja, miként a felújított konyha berendezéseit is.

A műszaki irat szerint a konyha és az étterem a felújítás Achilles-sarka, mivel már májusra el kellett volna készülni velük, hogy lefolytathassák az egy hónapos próbaüzemet. De jött a járvány, így a megkötés tárgytalanná vált. A bejárásra meghívott állami hírügynökség szerint még egy szinttel bővül is az étterem, így egyszerre akár 1300 gyermek is étkezhet. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára itt úgy fogalmazott, hogy a nyáron felgyorsítják az építkezést.

Eközben azonban a közbeszerzési iratok szerint már negyedszer kellett módosítani a kivitelezőkkel kötött szerződést. Állítólagos előre nem látható költségek miatt drágult is a felújítás. Az alapítvány tavaly augusztusban úgy szerződött az első ütemre Mészárosékkal és a Szabadiccsal, hogy a készülő létesítmények működtetéséhez szükséges alapvető technikai eszközökkel – elektromos és más gépészeti közművek cseréjével – csak a második ütemben számoltak.

A jelek szerint azóta az alapítványnál is belátták, hogy így nem lesz rendben, a műszaki ellenőr javaslatára előre hozták ezek egy részének cseréjét. A közbeszerzési adatbázis egyik irata szerint ezzel az átütemezéssel indokolták a 45 millió forintos drágulást. Az újabb, negyedik módosítás pedig több szűkre szabott határidő kitolásáról szól.

Idén májusban az is kiderült, hogy a felújítás második ütemét is elnyerte a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Szabadics Zrt. konzorciuma az eredetileg becsült 4,6 milliárd helyett 4,9 milliárd forintért. Más jelentkező nem is akadt…

A költségeket nem először becsülték alul. Korábban összesen 26 milliárd forinttal kalkuláltak, ennyi közpénzt adott a kormány az alapítványnak a felújításra. Ebből a zánkai mellett a teljesen lebontandó fonyódligeti tábor újraépítésére is futnia kellett volna. A Mészáros család cége és a Szabadics viszont csak a zánkai renoválás első üteméért kap 16,8 milliárdot, így tavaly le is fújták a fonyódligeti tábor felújítását.

Hornyák Tibor, az alapítvány kuratóriumi elnökének elmondása alapján a kormány további több mint 4 milliárd forintot adott a táborok felújítására. Az állami hírügynökség szerint Hornyák azt is kijelentette, hogy a zánkai tábor „XXI. századi gyerekparadicsom” lesz.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/29. számában jelent meg július 17-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/29. számban? Itt megnézheti!