KINCS: önkéntes, szülői beleegyezéshez kötött a szülőket is osztályozó Erzsébet-táboros kérdőív kitöltése

KINCS: önkéntes, szülői beleegyezéshez kötött a szülőket is osztályozó Erzsébet-táboros kérdőív kitöltése

A zánkai Erzsébet-tábor bejárata (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) beszámolója nyomán korábban lapunk is beszámolt, különös kérdőíveket töltetnek ki a gyerekekkel az Erzsébet-táborokban. A PDSZ saját oldalára feltöltött, négy oldala, 24 kérdést tartalmazó kérdőív többek között arra kérdez rá: „Dolgoznak a szüleid? Hány szobátok van otthon? Van otthon saját szobád? Van saját autótok? Hányan vagytok egy szobában? Szeretnél még kistestvért? Kinek meséled el, hogy mi történt veled az iskolában? Hogy érzed magad általában otthon? Hogy érezted magad tavasszal az otthoni tanulás alatt? Milyen gyakran szoktál nevetni? Sírni?” A kérdéssor első fele ugyan konkrét név nélkül, de rögzíti a kitöltő gyerekek adatait – nemét, életkorát, lakóhelyét, irányítószámát, testvérei számát – és a vele egyháztartásban élőkről is begyűjt információkat.

A szakszervezeti honlapra felkerült kérdőíven a magyar kormány által létrehozott Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, azaz a KINCS logója szerepel és a pedagógus szakszervezet is a KINCS-et nevezi meg a kérdőívek megbízójaként. A PDSZ a témában kereste Hajnal Gabriellát, a Klebelsberg Központ elnökét, valamint Aáry-Tamás Lajost, az oktatási jogok biztosát. Az oktatásért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán közben válaszában arról tájékoztatott: „Sem nekem, sem az államtitkárságnak nincs köze semmiféle kérdőívezéshez az Erzsébet Táborokban, így a kérdéseire sem tudok válaszolni. Javaslom, keressék meg a Kopp Mária Intézetet vagy az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványt.”

Az Index is kereste a kormányzati intézetet, amely reagált a hírportál kérdéseire. A Kopp Mária Intézetnél azt ugyan nem erősítették meg nekik, hogy a PDSZ által bemutatott kérdéssor valódi-e, ám mint írják: „A felmérés célja a KINCS állásfoglalása szerint az, »hogy reális képet kapjunk gyermekeink jelenlegi közérzetéről, hogy hogyan élték meg a digitális munkarendet«”. A kormányzati szervezet szerint a kérdéssorral jelenleg kizárólag a Napközi Erzsébet-táborokban gyűjtenek adatokat. Olyan „átfogó országos kutatásnak” nevezik az Indexnek küldött válaszukban az Erzsébet-táborokban gyűjtött adatokkal dolgozó kutatást, amely kifejezetten a gyerekek véleményére kíváncsi és amelyre állításuk szerint hosszú ideje nem volt példa az országban. A PDSZ szerint ugyanakkor módszertani és adatkezelési aggályai is vannak a kérdőívnek. A KINCS szerint a PDSZ aggályai alaptalanok, és azt ígérik, hogy a felmérés eredményeit ősszel közzé fogják tenni.

A Kopp Mária Intézet válaszában azt is leszögezi: „A kérdőívek »szülői nyilatkozathoz kötött, önkéntes és anonim kitöltését koordinálja az Erzsébet-táborokban, valamint a személyhez semmiképp nem köthető válaszok rögzítését végzi«, illetve, hogy az előkészítésbe adatvédelmi szakembereket is bevontak, »így a kérdőívek minden adatvédelmi szempontnak eleget tesznek«”.

Az Index azt is próbálta megtudni, hogyan garantálják az Erzsébet-táborokban, hogy önkéntes legyen a kitöltés, azaz, milyen instrukciókkal együtt kapják meg a kérdéssort a táborokban a gyerekek, illetve milyen formában mondhatnak nemet. Arra is kíváncsiak voltak, a szülők milyen formában és mikor (a tábor előtt, alatt vagy után) döntenek arról, hogy kitölthetik-e a gyerekek egyáltalán a kérdőívet.

Mint írják, ezekre a kérdésekre azt a választ kapták: „A táborozásra való jelentkezésnek és a táborozásnak nem volt feltétele, és továbbra sem feltétele az anonim kérdőívek kitöltése, arról hétről hétre, turnusonként dönthetnek a szülők. Amennyiben a szülők nem járulnak hozzá a válaszadáshoz, vagy a szülők még nem nyilatkoztak a kérdőívre vonatkozóan, úgy a kérdőívek kitöltése a táborokban meg sem történhet. A pedagógusok rendelkeznek azzal az információval, hogy a szülő hozzájárult-e a kitöltéshez, aláírta-e a nyilatkozatot vagy sem. Ha szülői hozzájárulás esetén sem akarja a gyermek kitölteni a kérdőívet, akkor azt a pedagógusnak vagy a helyszínre látogató munkatársnak is jelezheti, a kitöltés nem kötelező.”