Zánka: nem várt problémák, növekvő költségek

Zánka: nem várt problémák, növekvő költségek

A zánkai Erzsébet-tábor bejárata (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem elég, hogy az előzetesen becsült 10,6 milliárd helyett 16,8 milliárd forintért újítják fel a zánkai Erzsébet-tábort, a közelmúltban újabb pénzeket kellett átcsoportosítani a renoválásra – értesült lapunk. Közel 45 millió forinttal drágult a beruházás, pedig még fél éve sincs, hogy aláírták a kivitelezésről szóló szerződést a Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozó családjának tulajdonában álló Fejér-B.Á.L. Zrt.vel és konzorciumi partnerével, a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel.

A zánkai Erzsébet-tábort – a fonyódligeti volt úttörőüdülővel együtt – a kormány ingyen adta át a Fidesz-közeli, hátrányos helyzetű gyermekek üdültetésére létrehozott Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába. A kabinet a két tábor felújítására 26 milliárd forintot is biztosított. Ám mint lapunk megírta, a renoválásra kiírt közbeszerzési eljárás eredményhirdetése több mint fél évet csúszott, a munkákra jelentkezők pedig olyan drága ajánlattal álltak elő, hogy végül csak a zánkai tábort újítják fel.

A Puskás Stadionban tartottak születésnapi bulit Mészárosék | Magyar Hang

A nyertes konzorciummal aláírt szerződést azonban hamar módosítani kellett. A változtatás azzal a lapunk által már augusztusban felvetett furcsasággal van összefüggésben, hogy az alapítvány úgy szerződött a felújítás első ütemére Mészárosékkal és a Szabadiccsal, hogy a készülő új létesítmények működtetéséhez szükséges alapvető technikai feltételek csak a második rekonstrukció részei. Konkrétan az elektromos és más gépészeti közművek cseréjét, új vezetékek kiépítését csak a második ütemben végezték volna el.

A jelek szerint azonban azóta az alapítványnál is belátták, hogy ez így nem lesz rendben. Ezért a műszaki ellenőr javaslatára előre hozták ezek egy részének cseréjét. A közbeszerzési adatbázis egyik irata szerint ezek átütemezésével indokolták a 45 millió forintos drágulást.

A sportcsarnok jelenlegi helyén például vízvezetékeket kell átépíteni. Kiderült az is, hogy az új mosodaépülethez túl közel fut a gázvezeték, ezért utóbbit odébb kell rakni. De több másik gázcsövet és áramkábelt is át kell helyezni. A kikötőben álló Sirály étteremmel még nagyobbak a gondok, statikai problémák miatt ugyanis a vendéglő felújítását fel kellett függeszteni, és a teljes tartószerkezetet át kell tervezni. Már most bizonyosra vehető az is, hogy a műszaki iratban a felújítás neuralgikus pontjaként emlegetett étterem és konyha újjáépítésével biztosan nem végeznek április végére. Ezeknél is statikai problémák adódtak, így kérdéses, hogyan teljesíthető az egy hónapos próbaidő – mielőtt megérkezik az első üdülőturnus.

A Mészáros gyerekek kapták a zánkai tábor felújítását | Magyar Hang

A problémák miatt ezúttal is megkerestük Hornyák Tibor kuratóriumi elnököt, aki korábban L. Simon László fideszes képviselő kabinetfőnöke volt, és azzal vált ismertté, hogy az Erzsébet Táborok Kft. ügyvezetőjeként napi 110 ezer forintért bérelt magának luxusvillát Monoszlón. Egyebek mellett azt tudakoltuk tőle, milyen készültségnél tart jelenleg a felújítás, illetve azt, hogy közpénzt felhasználó alapítványként miért nem kommunikál a nyilvánossággal. Lapunknak ugyanis még soha egyetlen kérdésre sem válaszoltak, és közérdekűadat-igénylésünknek sem tettek eleget. Válaszokat azonban ezúttal sem kaptunk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/5. számában jelent meg január 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/5. számban? Itt megnézheti!