Itt az igazság Kovács és Karácsony lánchídi csatájában

Itt az igazság Kovács és Karácsony lánchídi csatájában

A Lánchíd az augusztus 20-i tűzijáték előtt (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Habár Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn még amiatt háborodott fel, hogy az augusztus 20-i tűzijátékra készülve lezárták a Lánchíd járdáit a gyalogosok előtt, úgy tűnik, ez csak ideiglenes intézkedés volt. Elmentünk és megnéztük, mi a helyzet most a nemcsak az utóbbi napokban, de az utóbbi hónapokban is viták kereszttüzébe került hídon.

Botrányos, elfogadhatatlan, felháborító. Így jellemezte hétfőn a Facebookon Karácsony Gergely azt az állapotot, hogy „a kormány őrző-védő vállalkozójának” nevezett biztonsági cég lezárta a Lánchíd mindkét járdáját, „hosszú ideig súlyosan balesetveszélyes helyzetek sorát előidézve ezzel”. A főpolgármester azt írta, hogy az eset kapcsán beavatkozásra kérte a budapesti rendőrfőkapitányt, hiszen „gyalogosok ezreit kényszerítették az úttestre”. – Fel nem fogom, miért kell hat nappal az ünnep előtt ekkora felfordulást előidézni. Az a dolga most a kormány illetékesének, hogy azonnal intézkedjen: ne a budapestiek és a Budapestre látogatók kárára készüljenek augusztus 20-ára! Az ünnep sokmilliárdos költségvetéséből csak ki tudnak gazdálkodni valami épeszű megoldást… – zárta posztját Karácsony Gergely.

Nem kellett sokáig várni a válaszra, ami Kovács Zoltántól, a kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkárától érkezett, az augusztus 20-i ünnepségekről általában ő beszél a kormányzat részéről. – Noha a Lánchíd északi oldalán zajlanak a műszaki előkészületek, a déli oldal továbbra is zavartalanul és biztonságosan járható a gyalogosok számára. Az építési munkálatok végeztével pedig az északi oldalt is ismét birtokba vehetik a járókelők – írta a szóvivő riposztját pedig önálló bejegyzésként a saját oldalára is kitette.

Lapunk kedden azt tapasztalta, hogy a Lánchíd járdái mind a déli, mind az északi oldalon megnyíltak a gyalogos- és rolleres forgalom előtt. Az augusztus 20-i ünnepség előkészülete valóban megkezdődött: viszonylag sűrűn helyezkednek el a hídon különböző világítóberendezések, amelyek miatt elég nehézkes a közlekedés, az elektronikai eszközökre néhány láthatósági mellényes biztonsági őr felügyelt. A járdák bejáratánál pedig láthatók kordonelemek, rajtuk ott áll a felirat, hogy „Építési terület, belépés csak engedéllyel”, de ezek a korlátnak voltak támasztva, lehetett tőlük haladni Pestről Budára, Budáról Pestre.

A két politikus kommentcsatájából egyébként igazi virtuális adok-kapok, közéleti hitvita kerekedett, ezekből válogattunk is néhányat.

• Bár tele a hócipőm KG-vel, de KZ-nek meg azt sem hiszem el, amit kérdez.
• 
Kell a műbalhé, addig sem az a téma, mennyire koszos, lepukkant Budapest.
• 
Hú, nekem már nagyon elegem van ebből a Fidesz-Budapest játékból.
• Karácsony egy aljas hazudozó, négy év alatt teljesen lepusztította a Fővárost.
• 
Nem szól ez másról, mint arról, hol és hogyan tudnak szívatni, szemétkedni.
• 
Zárjanak le mindent, és fessenek biciklisávokat mindenhová. Tényleg el akarják lehetetleníteni a főváros közlekedését az iskolakezdéstől fogva?!

A Lánchíd felújítása egyébként – másfél hónappal a határidő lejárta előtt – augusztus elején fejeződött be. Az összesen 26 milliárd forintba kerülő beruházás még 2021 márciusában kezdődött, és részben már átadták a forgalomnak 2022 decemberében, ugyanis onnantól fogva már a buszok, taxik, motorosok és biciklisek közlekedhettek rajta, ám a gyalogosok még nem, mert mert a járdák és a korlátok megújítása az építkezés következő szakaszában valósult meg. Nagy változás, hogy az autókat a teljes befejezés után sem engedték vissza a hídra, és ezt már a jövőben sem tervezik megtenni. Karácsony Gergely itt arra is hivatkozott, hogy a fővárosi önkormányzat által meghirdetett Budapesti Lakógyűlésen választ adók 80 százaléka azt szeretné, hogy továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a buszok a Lánchídon.

 

Címkék: Lánchíd