Megnyitották a Lánchíd megújult útpályáját, egyelőre autómentes marad

Megnyitották a Lánchíd megújult útpályáját, egyelőre autómentes marad

A Lánchíd a felújított útpálya megnyitásának napján, 2022. december 16-án. Átadták az ideiglenes forgalomnak a felújított Lánchidat. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Talán nem túlzás ünnepnek nevezni: ma átadjuk a Lánchíd megújult útpályáját Budapestnek, elindulhatnak rajta a buszok, a biciklisek, a motorosok és a taxik” – írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pénteken a Facebookon közzétett bejegyzésében.

– A Lánchíd legyen híd jelen és jövő között, és ne csak Budát és Pestet kösse össze, hanem a megosztott és szétszabdalt országot is – ezt már az átadáson mondta a főpolgármester.

A gyalogosok most még azért nem tudnak a hídra menni, mert a járdák és a korlátok megújítása az építkezés következő szakaszában valósulnak meg. Úgy látja, Magyarország talán legbonyolultabb beruházásáról van szó, és eddig határidőben, a terveknek megfelelően, a költségkereten belül maradva valósul meg. 

Ezeknek a szavaknak szerinte azért is van súlyuk, mert Magyarországon nem ehhez vagyunk szokva.

A főpolgármester szót ejtett a felújításhoz ígért állami támogatásról is. – A Lánchídról sokat fogunk még beszélni, talán vitatkozni is, de a Fidesz és néhány kormányember már meg is nyitotta az első vitát, ezt pedig akár gyorsan le is zárhatjuk, már ha a tények számítanak. Arról szól, kifizette-e a kormány felújításához megígért 6, azaz hat milliárd forintot. Nos, nem, nem fizette ki, majd egyszer összeszámolom azt is, hányszor ígérték meg – szögezte le Karácsony.

Ezzel kapcsolatban Láng Zsolt fideszes parlamenti képviselő azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a kormányhatározat értelmében csak bizonyos feltételek teljesülése esetén juthat a főváros a pénzhez: az egyik ilyen szerinte az, hogy a gépjárműforgalom ezen közúti szakaszon való teljes, vagy részleges korlátozása ne haladja meg a 18 hónap időtartamot.

Pénteken a 18 hónap alatt felújított Lánchidat  nyitották meg, de az autósok még nem közlekedhetnek rajta. Láng szerint így a városvezetés nem teljesíti a kormányhatározatban foglaltakat. 

Karácsony posztjában erről így ír: „A Lánchíd felújítása folytatódik, a jövő őszi végleges átadásig pedig a hídról nem a kormány, nem valamelyik miniszter, kormánybiztos, vagy önjelölt megmondó, de nem is a főpolgármester, hanem a budapestiek fognak dönteni. Harminc évig kipróbáltuk, milyen az, amikor a Lánchídon áll a dugó, most pár hónapig kipróbáljuk, milyen az, amikor a közösségi közlekedéssel gyorsan lehet átkelni a Dunán.”