Itt az uniós Covid-igazolvány, rögtön lehalt az EESZT

Itt az uniós Covid-igazolvány, rögtön lehalt az EESZT

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Július 1-jével Magyarország is bevezeti az uniós védettségi igazolványt, közölte csütörtök reggel a Koronavírus Tájékoztató Központ. Az angol-magyar kétnyelvű dokumentumot digitálisan és papíralapon is el lehet érni.

Azok, akik rendelkeznek taj-számmal és van ügyfélkapu regisztrációjuk, belépés után az EESZT portálon keresztül tölthetik le az oltásuk uniós szabványoknak megfelelő igazolást, de nem csak ezt: a portálról a PCR vagy antigéntesztek igazolványát és a gyógyultsági igazolványt is lehet kérni.

Csütörtök reggel rögtön le is halt az EESZT lakossági felülete, feltehetően a megnövekedett nyomás eredményeképp. A Portfólió szerint voltak, akiknek a digitális alkalmazás frissítése közben akadt gondjuk, hibaüzenet is fogadta őket. A portál szerint aki közvetlenül az EESZT digitális igazolvánnyal foglalkozó aloldalát keresi fel, az sikerrel járhat.

A Koronavírus Tájékoztató Oldal azt ajánlja, hogy akik az Európai Unión belül utaznának, digitálisan töltsék le az applikációt, vagy az EESZT-be belépve nyomtassák ki az igazolást. Egységes vizuális megjelenésű, kétnyelvű, QR-kóddal ellátott igazolásról van szó, ami nem számít útiokmánynak, és nem kerül sem hivatalból kiállításra, sem megküldésre. A z uniós tagállamok nemzeti hatáskörben adhatják ki, érvényessége pedig az összes uniós tagállamra kiterjed.

Igazolványt az oltottak közül csak azok kaphatnak, akiket az Európai Unióban engedélyezett vakcinák valamelyikével oltottak be. Ilyen a Moderna, a Pfizer, az AstraZeneca és a a Johnson&Johnson. Oltottság alapján tehát azok a magyarok, akiket a kínai Sinopharm vakcinával vagy az orosz Szputnyikkal oltottak be, egyelőre nem kaphatnak ilyen útlevelet, de negatív teszteredmény alapján ők is kérhetik az okmányt, illetve akkor is, ha korábban átestek a fertőzésen.

Az uniós engedéllyel még nem rendelkező kínai és orosz vakcinák elfogadása egyelőre a tagállamok közötti megállapodás kérdése.

Hazánk július 1-jétől a többi tagállamhoz hasonlóan szabad beutazást biztosít az uniós COVID-igazolással érkező külföldieknek.

– Ezek után sokakban felmerül a kérdés, akik már rendelkeznek applikációs védettségi igazolvánnyal, hogy mi a teendő, kell-e még frissíteni az alkalmazást vagy sem, a meglévő adatok az appban elegendőek lesznek és mindez megfelel az uniós Covid-passnak. Erre vonatkozóan azonban nem ad egyértelmű tájékoztatást sem a Koronavírus Tájékoztató oldal, sem az EESZT ide vonatkozó oldala – írja a portál. A portál értelmezése szerint a meglévő magyar védettségi applikáció még nem frissült, hogy az hivatalosan is uniós Covid-igazolvánnyá váljon.