Csütörtöktől él a Covid-igazolvány, a kormány ígérete ellenére a keleti vakcina hátrányt jelent

Csütörtöktől él a Covid-igazolvány, a kormány ígérete ellenére a keleti vakcina hátrányt jelent

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Szamárság, hogy a kínai vakcinával nem lehet utazni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök április végén. Egy hónappal később arról beszélt, hogy az utazás „nyugaton nem aktuális”, mert nem állnak olyan jól az oltásokkal, mint Magyarország. Ha majd oda érnek, ahol mi vagyunk, már a keleti vakcinákkal is lehet korlátozások nélkül utazni. Ezt egy héttel később megismételte, hozzátéve, hogy a magyar védettségi igazolvány minősége kiemelkedő. A kormányfő hangsúlyozta, a magyar dokumentum szinkronban lesz az európai igazolvánnyal, az erre vonatkozó fejlesztéseket a Belügyminisztériumnak június 15-ig kell elvégeznie.

A június 10-i rendkívüli Kormányinfón – amelyen váratlanul Orbán Viktor is megjelent, és válaszolt a nem kormánypárti médiumok kérdéseire is – a miniszterelnök ismét megnyugtatott mindenkit: „minden oltással lehet majd utazni”. A felvetésre, hogy vajon ő maga – Sinopharmmal oltottként – utazik-e addig, amíg ezt nem engedélyezik, a kormányfő azt felelte: „ami nem elérhető egy állampolgár számára, az ne legyen elérhető a miniszterelnök számára sem”. Június 30-án, egy nappal az uniós utazási igazolvány széles körű élesítése előtt úgy tűnik, hogy Orbán Viktor összes ígérete ellenére, a keleti vakcinákkal oltott magyar állampolgárok hátrányba kerülnek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott oltóanyagot – Pfizer, Moderna, Janssen, AstraZeneca – kapott honfitársaikkal szemben. (Egy nappal az uniós kártya életbe lépése előtt közben bekerült az EESZT telefonos applikációjába a kapott koronavírus elleni védőoltás típusa is. Ezzel a magyar mobilalkalmazás már megfelel az uniós vakcinaigazolványok egy fontos kritériumának)

A nyugati országok beérték, több közülük pedig már le is hagyta Magyarországot a beadott oltások számát illetően, a Sinopharm és a Szputnyik V elfogadása azonban továbbra sincs napirenden, és elképzelhető, hogy idén már nem is születik döntés ezekről. Hiába nevezte tehát a miniszterelnök szamárságnak, tény, hogy a keleti vakcinával csak korlátozottan lehet utazni.

Bár az EU-s országok számára csak az EMA-engedéllyel bíró vakcinákat kötelező elfogadni, teljesen azért nem kell lemondania a külföldi nyaralásról azoknak sem, akiket a keleti vakcinákkal oltottak, hiszen jó néhány ország elismeri a kínai és az orosz oltóanyagot is. A kormány tájékoztatása szerint hazánk eddig a következő államokkal állapodott meg az oltások kölcsönös elismeréséről: Albánia, Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Georgia (Grúzia), Horvátország, Kazahsztán, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna.

Ezek az országok elvben korlátozások nélkül fogadják a védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárokat, a gyakorlatban azonban nem ilyen egyértelmű a dolog. Ukrajna például visszafordította a határról a Szputnyik V-vel oltottakat, Csehországban pedig több szálloda sem adott ki szobát azoknak, akik keleti vakcinát kaptak.

Több ország ugyanakkor elfogadja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott oltóanyagokat is, így a kínai Sinopharm vakcinájával oltott magyarok elvileg korlátozások nélkül léphetnek be. Ausztria, Lettország, Spanyolország és Svájc a kínaival oltott utazókat sem fordítja vissza – Spanyolországba amúgy az aktuális járványhelyzet miatt hazánkból korlátozás nélkül be lehet lépni.

Ezeken kívül Bulgária, Észtország és Görögország is mindkét keleti vakcinát elfogadja, míg Finnországba, Hollandiába, Litvániába és Romániába is mehetnek a magyar állampolgárok, megkötések nélkül. Németország a légi út kivételével ugyancsak korlátozások nélkül célba vehető. További részleteket a konzuli szolgálat honlapján találnak.

Az EU-s igazolványt azonban nem csupán az oltást követően lehet igénybe venni természetesen. A QR-kóddal rendelkező dokumentum azt is tartalmazza, ha valaki hat hónapon belül átesett a betegségen – vagyis a pozitív PCR-teszttől számított legfeljebb 180 napig –, vagy 72 óránál nem régebbi PCR-, esetleg 48 órán belül végzett antigéntesztet csináltatott. A legkényelmesebb megoldás azonban mégiscsak a vakcina, hiszen egy hosszabb nyaralás idején a megfelelően dokumentált és az elvárt nyelvekre fordított teszt nem mindig könnyen elérhető.

A tervek szerint egyelőre egy évig érvényes EU-s igazolvány nyomtatott és online formában is elérhető. Előbbit a kormányablakoknál lehet igényelni, a digitális verziót pedig az EESZT oldalán.

A kormány álláspontja a keleti vakcinákat illetően egyértelmű: nem okozhat gondot, ha valakit ezekkel oltottak. S bár a fenti felsorolásból kiderül, valóban több ország elfogadja a kínai és az orosz oltóanyagot, általános szabályként ezek még mindig kevésbé hatékonyak egy utazás esetében, mint az EMA által elismert vakcinák. Erről azonban a kormány érthetően nem beszél, a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Orbán Viktor szavait megismételve arra hívta fel a figyelmet, hogy a keleti vakcinák senkinek sem állhatják útját.

– Utazásnak a Szputnyikkal sem lesz akadálya, de ebben érdemes megvárni a július elsejei dátumot – fogalmazott a miniszter. Néhány órán belül július, a korlátozások ennyi idő alatt feltehetően nem fognak varázsütésre megszűnni. Ennek fényében, ha a miniszterelnök betartja a cikk elején idézett szavát, és ő maga sem megy olyan helyekre, ahová az állampolgárai nem léphetnek be korlátozás nélkül, akkor számos országot ki kell iktatni a programjából.