Jávor Benedek: Amilyen könnyen jöttek a DK-s és momentumos szavazatok, olyan könnyen mehetnek is

Jávor Benedek: Amilyen könnyen jöttek a DK-s és momentumos szavazatok, olyan könnyen mehetnek is

Jávor Benedek, az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti képviselőjelöltje az MSZP és a Párbeszéd EP-választási eredményváróján Budapesten a Villányi úti konferenciaközpontban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vasárnapi európai parlamenti választáson bebizonyosodott, hipermobilissá váltak az ellenzéki szavazók, az egyik pillanatról a másikra képesek teljesen valószínűtlen módon elpártolni az egyik erőtől a másikhoz – mondta a Magyar Hangnak Jávor Benedek, az MSZP–Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje hétfő délután.

Többek között ennek tudja be, hogy miközben az MSZP-Párbeszéd koalíciója mellett földbe állt az LMP és összezuhant a Jobbik, a Momentum és a Demokratikus Koalíció (DK) meg tudta szólítani a választókat. Úgy látja, mély elemzői munka tárhatja fel a választók elképesztő vándorlásának irányát és okait. Mindenesetre nem lenne meglepve, ha kiderülne, hogy például volt jobbikosok is a Momentumra szavaztak, mert benne látták az új ellenzéki erőt.

Nem lett kétharmada a Fidesznek, második lett a DK, harmadik a Momentum - percről percre | Magyar Hang

– Úgy látom, az ellenzéki oldalon a szavazóknak már szinte minden mindegy, csak legyen egy olyan párt, amely lendületesnek látszó alternatívát képes kínálni az Orbán-rendszerrel szemben – tette hozzá. Ha viszont ez így van, akkor szerinte amilyen könnyen megérkeztek ezek a szavazók a DK-hoz és Momentumhoz, ugyanolyan könnyen el is hagyhatják őket.

A politikus aggasztónak tartja ezt az ide-oda csapódást, mert hihetetlen turbulenciát és instabilitást vihet bele az ellenzék struktúráiba. A magyar parlamenti erőforrások, a mandátumok ugyanis javarészt épp a most vereséget szenvedő ellenzéki pártoknál vannak. Ha az éppen aktuálisan erős ellenzéki pártok időről időre ilyen Armageddont kénytelenek átélni, ez még azokat a csekély erőforrásokat is felőrli, amivel rendelkeznek. Jávor Benedek nem tartja kizártnak, hogy a mostani választáson kirajzolódott új erőviszonyok alapján a parlamenti politizálás jelentősége végképp megszűnik, mert értelmetlenné válik. Lapunk kérdésére egyetértett azzal, hogy részben a kétségbeesés is vezérelheti az ellenzéki szavazókat: olyan konstrukcióra várnak, amelyről valamennyire el tudják hinni, hogy sikerrel szembeszállhat a Fidesszel.

„A Fidesz kihozta a maximumot, a DK döntő részben Dobrev Klárának köszönheti a sikerét" | Magyar Hang

Ettől függetlenül az MSZP-Párbeszéd koalíciójának szembe kell néznie azzal, mi lehet az oka annak, hogy nem tudta meggyőzni a választókat az ajánlata értékességéről. Jávor Benedek a maga részéről rendkívül csalódottan vette tudomásul, hogy mindössze 6,6 százalékra volt jó az a politikai kampány és szövetségi stratégia, amelyet az MSZP és a Párbeszéd koalíciója követett, így mindössze egy képviselőt küldhet Brüsszelbe. Mint hozzátette, nyilván lehet mindenféle kifogást találni, illetve – bizonyos fokig jogosan – a körülményeket okolni a kudarcért. Az biztos, hogy a Fidesz az erőforrások befolyásolásával, kézi vezérléssel – beleértve az állami támogatások felfüggesztését, a számvevőszéki bírságokat – képes az ellenzéki erőviszonyok felülírására. A mélyebb okok elemzését azokban így sem lehet megkerülni.

A fideszesek mind ott voltak | Magyar Hang

A politikus azt is elmondta, nagy köszönettel tartozik azoknak a civileknek, akik aláírásgyűjtést indítottak annak érdekében, hogy az MSZP neki adja azt az egyetlen helyet, amelyet megszerzett a koalíció a hétvégi európai parlamenti választáson. Mindazonáltal tartja magát az MSZP-vel kötött megállapodáshoz, és ennek megfelelően negyedik a pártszövetség listáján, ami most nem befutó hely. – Ezt a választói üzenetet tiszteletben kell tartani, nem szeretnék belső politikai harcok eredményeként mandátumot szerezni – tette hozzá.

Az MSZP választmánya szombaton dönt az egyetlen EP-mandátum sorsáról.