Jóval az uniós átlag felett drágultak Magyarországon az új és a használt autók is

Jóval az uniós átlag felett drágultak Magyarországon az új és a használt autók is

Fotó: Unsplash/Takahiro-Taguchi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Júniusban az új autók ára 12 százalékkal nőtt éves bázison itthon, amely lényegesen magasabb a 6,5 százalékos uniós átlagnál. Nálunk nagyobb mértékben csak Észtországban, Dániában, Litvániában Szlovéniában és Görögországban volt gyorsabb az autók drágulása – számolt be róla a Napi.hu. Nem jobb a helyzet a használt autók terén sem: ott az EU-s 11,7 százalékos átlagos drágulás mellett a magyar emelkedés 17,8 százalék az Eurostat szerint.

Mint a lap írta, az újautó-piac Magyarországon és egész Európában is esik. Itthon 11,4, az EU-ban 14 százalékkal adtak el kevesebb kocsit január és június között mint egy évvel korábban. Ennek oka részben a gyártási nehézségek. Így nem meglepő, hogy hazánkban az első félévben 68 965 használt személyautót importáltak, ami ismét felette van az új személyautók forgalomba helyezésének. Felhívták a figyelmet: ez probléma, mert nem nagyon van esély arra, hogy a folyamatosan öregedő hazai autópark – amelynek átlagéletkora eléri a 15 évet – csökkenjen.