Karácsony akár az ördöggel is hajlandó leülni a színházak érdekében

Karácsony akár az ördöggel is hajlandó leülni a színházak érdekében

Karácsony Gergely (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha kell, az ördöggel is leül tárgyalni Karácsony Gergely, amennyiben így tudja megmenteni a színházakat – így fogalmazott a hvg.hu-nak a főpolgármester a színháztörvény parlamenti elfogadása után.

Ha az ördöggel nem is, a kormány tagjaival csütörtökön biztosan fog egyeztetni, ugyanis ülésezik a kormány és a főváros fejlesztéspolitikai témákat taglaló közös fóruma, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. Az ülésen szóba kerülhet akár a színházak szabályozásának változása is.

A főpolgármester hétfőn este, a szabad színházak melletti kiállás érdekében szervezett budapesti demonstráción is felszólalt. Diktátumnak nevezte a kormányzati – akkor még csak tervként létező, azóta már elfogadott – irányokat, egy olyan kísérletnek, amellyel megtorolnák, hogy a budapestiek szavazataikkal „visszavették” a városukat.

Lapunk is beszámolt az Országgyűlés döntéséről, amely bár puhult az elsőként kiszivárgott elképzelésekhez képest, de továbbra is tartalmaz a színházaknak aggasztó pontokat. Például, ha a jövőben egy önkormányzat egyedül nem tudja biztosítani a színház működéséhez szükséges forrásokat, a kormányhoz fordulhat. Olyan megállapodást köthetnek, amelyben részletesen szerepel az önkormányzati és a kormányzati támogatás összege, az intézmény működésének szabályai, illetve a vezető kinevezésének módja.

A parlamenti ellenzéki pártok a törvényjavaslat elfogadása után közösen tiltakoztak: a kulturális autonómia csorbításáról, gyalázatos döntésről, a magyar kultúra fekete napjáról beszéltek.