Karácsony Gergely bejelentette a Lánchíd felújításának befejezését

Karácsony Gergely bejelentette a Lánchíd felújításának befejezését

A Lánchíd (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elkészült a Lánchíd felújítása, másfél hónappal a határidő előtt és költségkereten belül – számolt be hétfőn Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a közösségi oldalán. A közlés alapján a híd megnyitására sem kell sokat várni, ugyanis augusztus 4-én, pénteken megnyílnak a Lánchíd két oldalán végigfutó járdák a gyalogosok előtt. – Ez az átadás egyúttal a híd szerkezeti és műemléki rekonstrukciójának végét is jelenti, ezért történelmi pillanatnak számít Budapest és hazánk életében. Találkozzunk pénteken a nemzet büszkeségénél! – fogalmazott a Karácsony.

A bejelentés azért is érdekes, mert hónapok óta ádáz vita folyik a kormány és a főváros vezetése között a Lánchíd 6 milliárd forintos kormányzati támogatásának kifizetéséről és az autóforgalom előtti megnyitásáról. A főváros ugyanis már korábban bejelentette: az autóforgalmat nem engedik vissza a hídra. A főpolgármester közlése szerint ezt szeretné a városvezetés által kezdeményezett lakógyűlésre kiküldött kérdőívek kitöltőinek 79 százaléka is, vagyis: maradjon a jelenlegi forgalmi rend a Lánchídon, és ott a közösségi közlekedéshez tartozó buszok, a taxik, biciklik, motorosok és gyalogosok kelhessenek át.

A kormány azonban ragaszkodik ahhoz, hogy engedjék vissza az autókat a hídra. „Ha végrehajtja a főváros a kormánnyal egy korábbi megállapodásban foglaltakat, akkor kifizeti a Lánchíd felújítására ígért 6 milliárd forintot – ezt mondta Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre egy korábbi kormányinfón. Noha a miniszter ezt nem részletezte, a még Tarlós Istvánnal kötött megállapodásban az áll, hogy „a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása nem haladhatja meg a 18 hónap időtartamot”. Vagyis, ez alapján a kormány akkor fizet, ha újra használhatják az autók a hidat.