Úgy tűnik, a kormány továbbra sem akarja kifizetni a Lánchídra a 6 milliárdot

Úgy tűnik, a kormány továbbra sem akarja kifizetni a Lánchídra a 6 milliárdot

A felújított Lánchíd, autók nélkül (Forrás: Karácsony Gergely/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú ideje várja már a főváros, hogy a kormány fizesse ki a Lánchíd rekonstrukciójára ígért 6 milliárd forintot, pláne, hogy a felújítás jelentős része már befejeződött. Gulyás Gergely szavaiból azonban úgy tűnik, hogy erre egyelőre hiába várnak. Patthelyzet alakult ki.

Ha végrehajtja a főváros a kormánnyal egy korábbi megállapodásban foglaltakat, akkor kifizeti a Lánchíd felújítására ígért 6 milliárd forintot – ezt mondta Gulyás Gergely egy újságírói kérdésre a csütörtöki kormányinfón. Habár a miniszter ezt nem részletezte, a még Tarlós Istvánnal kötött megállapodásban az áll, hogy „a gépjárműforgalom teljes vagy részleges korlátozása nem haladhatja meg a 18 hónap időtartamot”. Vagyis, ez alapján a kormány akkor fizet, ha újra használhatják az autók a hidat.

Márpedig a főváros vezetése ezt nem tervezi. – Nem kívánjuk az egyéni gépjárműforgalmat visszaállítani a Lánchídon – mondta a napokban Karácsony Gergely főpolgármester a Magyar Hang kérdésére, amikor az úgynevezett Budapesti Lakógyűlés eredményeit ismertette. Ez volt az a konzultáció, ahol feltették azt a kérdést is, hogy „továbbra is sűrűn és dugók nélkül járhassanak a buszok a Lánchídon” vagy pedig „a felújítási előtti legyen a Lánchíd forgalmi rendje, a jelentős dugók ellenére is”, az ügyben 136 ezer ember szavazott. A válaszadók nyolcvan százaléka az előbbire voksolt, vagyis az autóforgalom további tiltására. Gulyás Gergely egyébként látványos kudarcnak nevezte a konzultációt, hiszen a kormány által hirdetett nemzeti konzultációkon ennek a sokszorosa volt az érdeklődés. Úgy fogalmazott, hogy a kormány kiegyensúlyozott és pártatlan kérdéseket tett fel ahhoz képest, „amit a főváros vezetése megengedett”.

Karácsony Gergely egyébként arról is beszélt, hogy Budapest önkéntesen nem fizet több szolidaritási hozzájárulást a kormánynak a tárgyban indított közigazgatási per jogerős lezárultáig. Gulyás Gergely erre úgy reagált, hogy senki nem állhat a törvények felett, azokat mindenkinek be kell tartani, még a Fővárosi Önkormányzatnak is.