A harmadik helyszínen sem sikerült megtartani Orbánék konzervatív konferenciáját

A harmadik helyszínen sem sikerült megtartani Orbánék konzervatív konferenciáját

Nigel Farage, a brexitért kampányoló UKIP volt elnöke a brüsszeli Nemzeti Konzervatív Konferencián, 2024. április 16-án. (Fotó: National Conservativism X-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A harmadik brüsszeli helyszínen sem tudták megtartani a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája által szervezett Nemzeti Konzervatív Konferenciát, miután két óra elteltével megjelentek a helyszínen a rendőrök, és berekesztették az eseményt. Erről a 444.hu írt a Politico alapján. A hatóságok azt mondták a lapnak, hogy a közrend megzavarásának veszélye miatt döntöttek így.

Úgy tűnt, hogy a Nemzeti Konzervatív Konferencián a 11 órára tervezett előadó, Nigel Farage emiatt el sem tudja kezdeni a beszédét, de végül a rendezvény X-fiókja (volt Twitter) alapján sikerült felszólalnia. A rendőrök ugyanis először elmentek, majd 12:45 körül visszatértek, hogy aláírassanak egy háromoldalas dokumentumot az MCC-sekkel. A Politico idézte Frank Füredit, a rendezvény egyik szervezőjét, aki szerint technikai okokra hivatkozva, de politikai indíttatásból jártak el a rendőrök. Elvileg azt mondták a Claridge rendezvényhelyszín tulajdonosának, hogy ha nem szakítja meg az eseményt, levágják az épületet az elektromos rendszerről. A helyi szervező, Anthony Gilland szerint a rendezvény félbeszakítására azt is felhozták okként a hatóságok, hogy délután 5 óra körül lesz egy ellentüntetés, „és a rendőrség nem tudja megvédeni a szólásszabadságot ezen a rendezvényen”. Anthony Gilland, az MCC kabinetfőnöke közölte a rendőrséggel, hogy bíróságon fogják megtámadni a polgármester döntését, hogy a konferenciát továbbra is megrendezhessék.

Mint arról lapunk is hírt adott, előzőleg kétszer is lemondták Brüsszelben a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája által szervezett Nemzeti Konzervatív Konferenciát, ahol Orbán Viktor (ő szerdán tartana beszédet) mellett a brexit „atyja”, Nigel Farage, a francia szélsőjobboldali Eric Zemmour és a volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Moravieczki is a felszólalók között van. Eredetileg a Concert Noble lett volna a helyszín, de már korábban visszalépett attól, hogy helyet adjon a rendezvénynek. Ezután úgy nézett ki, hogy a Hotel Sofitel lesz a rendezvény színhelye, amely az utolsó pillanatban szintén visszalépett. Így került képbe a Claridge rendezvényhelyszín.

– Brüsszel többé már nem a szabadság fővárosa, hanem egy baloldali, progresszív liberális elnyomásnak az eszköze, de a konferencia megvalósult. Nem lehet a szuverenista, bevándorlásellenes és békepárti erőket elhallgattatni – jelentette ki a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) szünetében Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója kedden az MTI szerint. Majd azt is közölte: „Ma 16 órakor Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki és Fabrice Leggeri is felszólal az Európai Parlamentben.”

Frissítés:

A Nemzeti Konzervativizmus Konferenciának (NatCon) otthont adó brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir kedden végzést adott ki a kétnaposra tervezett rendezvény betiltására, és azt írta: nem látják szívesen a szélsőjobboldalt. Az MTI beszámolója szerint végzésében a polgármester utasítást adott rendőrségi intézkedésre, és ebben azt írta: tekintettel arra, hogy a nemzeti szuverenitás védelme euroszkeptikus hozzáállást feltételez, valamint a közrend elleni súlyos atrocitások várhatók, a rendezvényt nem szabad megtartani. Indoklásában továbbá hangsúlyozta, a rendezvényen provokatív, diszkrimináló tartalmak hangozhatnak el, a felszólalók között vannak hagyománytisztelők, homofóbok, az emberi és kisebbségi jogokat nem tisztelők, illetve a politikai iszlámról szóló vitatható művek szerzője. Szavai szerint nem kizárható, hogy belgiumi és külföldi szélsőséges csoportok veszélyeztetik a résztvevők testi épségét, információk szerint ugyanis többen érkeztek más országokból ebből a célból. Kiemelte továbbá: a rendezők nem szavatolnak elégséges biztonsági intézkedéseket.