Karácsony Gergely: Meg fogom védeni Budapestet a kínai méreglerakat kormányzati tervétől

Karácsony Gergely: Meg fogom védeni Budapestet a kínai méreglerakat kormányzati tervétől

A tervezett kínai lerakat egyik lehetséges helyszíne (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már a szerdai Fővárosi Közgyűlés elé terjesztem azt a javaslatot, amely megvédi a budapestiek egészségét és megvédi Budapest természeti értékeit. Minden eszközzel, jogival, politikaival meg fogom védeni Budapestet ettől a kormányzati tervtől, a kínai méreglerakattól – közölte Karácsony Gergely. Budapest főpolgármestere kedden sajtótájékoztatón reagált a Direkt36 tényfeltáró cikkére, mely szerint kínai vegyi anyagok elosztóközpontjává tenné Magyarországot a kormány, a helyszín pedig Záhony vagy Budapest határa lenne.

A lakóházaktól néhány száz méterre, Budapest egyik természeti aranytartalékának a helyére akar a magyar kormány kínai méreglerakatot telepíteni. Mi pedig erdőt akarunk. Mert Budapestet méregteleníteni kell, nem mérgezni – közölte a főpolgármester, bemutatva a soroksári helyszínt. Azt is hozzátette, hogy az eset újra bebizonyította, hogy miért fontos a tényfeltáró sajtó létezése ebben az országban, hiszen nélküle nem tudnánk, milyen titkos terveket sző Magyarország kormánya. „Ezúttal olyanokat, amelyek alapvetően befolyásolják a budapestiek életminőségét, a budapestiek egészségét, Budapest környezeti állapotát. Kínai méreglerakatot akarnak ugyanis Budapestre hozni, ráadásul hatalmasat. Rogánék azon mesterkednek, hogy a kínaiak Budapesten keresztül lássák el az akkumulátorgyáraikat vegyi anyagokkal” – fogalmazott.

Szerinte azt, hogy ez mit jelent, azt tudhatjuk Debrecen példájából, a gödi, az ácsi, vagy éppen a bátonyterenyei esetekből. „Az akkumulátor-gyárakhoz szükséges vegyi anyagok a természetbe kikerülve károsíthatják az élővilágot, valamint az emberi egészséget. Ezeket Budapestre hordani titokban, a budapestiek megkérdezése nélkül megengedhetetlen és elfogadhatatlan. Ez a kormányzati terv az üzleti szempontokat, ráadásul a cikk szerint a kormányhoz kötődő üzleti körök szempontjait a nemzeti szuverenitás kérdése, az egészségvédelem és a környezetvédelem szempontjai elé sorolja. De bárhogyan is gondolkodik erről a kormány, Budapest számára a szuverenitás, az egészségvédelem és a környezet megóvásának szempontjai elsődlegesek. Éppen ezért ilyen döntést Budapest és a budapestiek nélkül a kormány nem hozhat” – fogalmazott Karácsony Gergely.

„Minden jogi eszközt meg fogunk ragadni, hogy megállítsuk ezt az eszelős tervet és a jövőben egy élhető, zöld városban élhessünk” – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy elsősorban nem a vegyi anyagok szállítása, hanem azok rakodása és átcsomagolása jelent komoly kockázatot, így mindent meg tervez tenni, hogy ez ne a fővárosban valósuljon meg. Hozzátette, a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztett javaslat arról fog szólni, hogy a szomszédos, jelenleg mezőgazdasági felhasználás alatt álló területet minősítsék át véderdővé, így ellehetetlenítve az ide tervezett ipari tevékenységet. Emellett azonban azzal is számol, hogy „alighanem újra szükség lesz a budapestiek kiállására is”.