Karácsony Gergely üdvözölte a vasúti stratégiát, de odaszúrt a kormánynak

Karácsony Gergely üdvözölte a vasúti stratégiát, de odaszúrt a kormánynak

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Facebookon reagált Karácsony Gergely főpolgármester Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért is felelős államtitkár szerda reggeli, szintén a közösségi oldalon tett bejelentésére. Fürjes azt közölte, a kormány elfogadta a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát (BAVS), amelynek értelmében egyebek között fejlesztik az agglomerációs közlekedést és megépítik a Déli pályaudvart a Nyugatival összekötő alagutat.

A főpolgármester szerint az elővárosi vasúti közlekedés fejlesztése Budapest és az agglomeráció egyik legfontosabb ügye, szakmai és nem pártpolitikai kérdés. A Fővárosi Önkormányzat ezért is támogatta a stratégiát, amelynek a megvalósítását a kormányváltás után is folytatni kell.

– A stratégia elfogadásával a kormány gyakorlatilag elismerte, hogy milyen hazug és primitív az a kampány, amit közlekedési kérdésekben (is) folytat a fővárosi vezetéssel szemben. A kormány által most elfogadott stratégia legfontosabb kiindulópontja ugyanis az, hogy a budapesti közlekedési problémák egyik, ha nem a legfontosabb oka az agglomerációs közösségi közlekedés rossz minősége. Márpedig annak fejlesztése teljes mértékben állami és nem fővárosi feladat – hangsúlyozza a főpolgármester. Hozzátette: a budapesti utasok kétszer akkora mértékben választják a közösségi közlekedés, mint az agglomerációból érkezők, a Budapesten autóval megtett kilométerek felét pedig az agglomerációból érkező autók teszik meg.

Karácsony Gergely posztjában kitért arra is, hogy a Budapesten belüli közösségi közlekedésen is van rengeteg fejleszteni való, a járműpark fejlesztése például különösen fontos lenne. Mint közölte, a város rendelkezik rendkívül előnyös beszerzési keretszerződésekkel. – Arról már letettünk, hogy a kormány állja a szavát és kifizesse az új járműveket, de abba nem törődünk bele, hogy még azt is megakadályozza, hogy hitelből finanszírozzuk az elengedhetetlenül fontos beszerzéseket – fogalmazott.