Kásler a kórházi ágyak ötödét szabadíttatja fel a covidos betegeknek

Kásler a kórházi ágyak ötödét szabadíttatja fel a covidos betegeknek

Kásler Miklós, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) miniszterjelöltje a kinevezése elõtti meghallgatásán az Országgyûlés kulturális bizottságának ülésén az Országházban 2018. május 14-én (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kásler Miklós megtiltotta a betegek hazaküldését, de utasította a fekvőbeteg-ellátókat, hogy tartalékoljanak újabb üres ágyakat – írja a Portfolió.hu. Az emberi erőforrások minisztere szerdai levelében előírta, hogy az intézmények a COVID-19 fertőzöttek ellátására a korábbi tíz helyett ágyaik húsz százalékát tartsák készenlétben. A kórházi vezetőknek péntekig kell visszajelezniük, hogy sikerül felszabadítaniuk az ágyak húsz százalékát.

Mint a Portfolió írja, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő júniusi kimutatása szerint a teljes ágyszám 69 ezer volt (aktív és krónikus fekvőbeteg-ellátás összesen). Ennek a 20 százaléka tehát 13.800 ágyat jelent, miközben péntek reggelre 120 beteget ápoltak kórházban. Mint ismert, a tavaszi járvány idején a tárca a kórházi ágyak 50 százalékát szabadíttatta fel az intézményvezetőkkel (az eredetileg célul kitűzött 60% helyett).

A Népszava szerint ez eltérően érinti az intézményeket. Van olyan kórház, ahol nem okoz gondot, másutt viszont – miután már nem átlag-, hanem teljesítmény-finanszírozást kapnak –, feltöltötték ágyaikat, és beindultak a műtők. Ezeken a helyeken Falus Ferenc egykori tiszti főorvos szerint a döntés gyakorlatilag betegfelvételi zárlatot jelent. Ugyanakkor nem is küldhetnek haza senkit, ami megoldhatatlan helyzet elé állítja az intézményvezetőket.

A miniszter óvatossága összecsenghet azzal, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai szerint több nagyvárosban (Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Miskolcon, Pécsen, Székesfehérváron) újra emelkedik a szennyvízben a vírus örökítőanyagának koncentrációja. Ráadásul ma rekordszintre emelkedett a napi új fertőzöttek száma.