Kásler Miklós az Inforádiónak: Decemberben ötezer intenzív ágyra lesz szükség

Kásler Miklós az Inforádiónak: Decemberben ötezer intenzív ágyra lesz szükség

Kásler Miklós, az emberi erõforrások minisztere az iskolai tankönyvkiszállításról és a köznevelési intézmények járványügyi protokolljáról tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erõforrások Minisztériumának Tükörtermében 2020. augusztus 25-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az emberi erőforrások minisztere szerint a következő két hétben várhatóan tovább emelkedik a koronavírus-fertőzések száma. Ez azt vetíti előre, hogy szükség lesz további infektológiai és intenzív ágyak mobilizálására, ami december 10. környékén 27–30 ezer infektológiai és körülbelül 5 ezer intenzív ágyat jelent majd – mondta az Inforádiónak adott interjújában Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Ehhez megfelelő műszerek, eszközök, laboratóriumi felszerelések kellenek, de elsősorban szakképzett személyzetre van szükség. Elmondása szerint ezért a megfelelő számú és felkészültségű egészségügyi szakszemélyzet biztosítása kiemelt kérdés, de az egészségügy egésze is jelentős kihívás előtt áll. Ez érinti nemcsak az orvosokat, nővéreket és ápolókat, intenzív terapeutákat, asszisztenseket, hanem a rezidenseket, a végzős medikusokat is, tehát az egész rendszert – húzta alá.

A koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülő betegek kezelésével kapcsolatban Kásler Miklós megismételte, „oki terápia” változatlanul nincs. Tehát olyan gyógyszerek nincsenek, amelyek csak a Covid-19-re hatnának és eredményesek lennének. Ugyanakkor vannak olyan készítmények, amelyek a tüneteket, a panaszokat enyhítik, a gyógyulást gyorsítják, és a gyógyultaknak az arányát is növelik. Megjegyezte, a márciusban megválasztott terápia alapja – amiről az akkor még meglehetősen limitált kórboncnoki ismeret birtokában döntöttek – a jelen pillanatban is megáll. Az első pillanattól kezdve alkalmazzák a favipiravirt és a remdesivirt, továbbá – ugyan kevés szó esik róla – a trombózis megelőzését szolgáló heparinterápiát, valamint a szteroidokat.

Kásler Miklóst kérdezték a nem koronavírusos betegek ellátásáról is. A miniszter úgy fogalmazott: a legmagasabb szakmai grémium, az Egészségügyi Szakmai Kollégium 62 tagozata, vagyis gyakorlatilag minden orvostudományi szakterület meghatározta, hogy mi a nem halasztható (tehát akut, életet mentő, tartós károsodást megelőző kezelés), és hogy mit lehet az egészség veszélyeztetése nélkül halasztani. Az egészségügyi kormányzat ennek megfelelően dolgozta ki az eljárásrendet, és minden egyes beteg esetében a kezelőorvos dönt a halaszthatóságról vagy a műtétről. Általános szabály, hogy el kell végezni az összes onkológiai szűrést, a daganatos és keringési betegségek kezelését, továbbá a mesterséges megtermékenyítéseket és transzplantációkat.

Az Emmi minisztere a vakcinákra kitérve megjegyezte, limitált számban még ebben az évben megkezdődhet Európában az oltás. Magyarországon teljes ellenőrzése lesz a vakcinának – szögezte le Kásler Miklós, s ennek két sarkalatos pontja van: az egyik, hogy legyen hatékony bizonyított formában, a másik pedig, hogy ne legyenek mellékhatásai, ugyanis alapvető orvosi elv a „nil nocere!”, vagyis a „soha ne árts!”

Az emberi erőforrások minisztere az InfoRádió kérdésére válaszolva azt is közölte: nyilvánvalóan a sokat emlegetett, néhányak szerint kétségbevont nyájimmunitás elérése lenne a cél, de Magyarországon a beszállított vakcina mennyisége határozza majd meg a tempót és a fertőzés visszaszorításának az ütemét.