Keddig kapott újabb haladékot a MET a számlák kifizetésére

Keddig kapott újabb haladékot a MET a számlák kifizetésére

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október 24-éig, azaz jövő keddig kapott újabb haladékot az MVM Zrt.-től a Magyar Evangéliumi Testvérközösség, illetve az Oltalom Karitatív Egyesület – a szolgáltatónak korábbi tudósítások szerint összesen 680 millió forinttal tartoznak, legutóbb öt napot kaptak a tartozás rendezésére. Karácsony Gergely főpolgármester anyagi segítséget ajánlott a bérek és a járulékok kifizetésére. Az elmúlt hónapokban az akadozó bérfizetés miatt többen felmondtak az egyház és az egyesület intézményeiben.

Október 24-éig kapott újabb haladékot az Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület az MVM Zrt-től, így eddig az időpontig nem zárják el intézményeikben a gázt és az áramot – ezt Iványi Gábortól, az egyház vezetőjétől tudta meg a Magyar Hang. Mint Iványi Gábor elmondta: a szolgáltató által adott ötnapos határidő másfél nappal ezelőtt járt le, de október 24-éig meghosszabbították azt. Iványi Gábor egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi fog történni ezután, de elmondása szerint vizsgálják annak a jogszabályi lehetőségét, hogy részesülhetnek-e moratóriumban. 

Az egyház és az egyesület kedden határozatlan idejű demonstrációba kezdett, miután a magyar állam eddig nagyságrendben 700 millió forint normatív támogatást, és 71 millió forint 1%-os felajánlást vont el tőlük, „ezzel végveszélybe sodorva 20 000 kiszolgáltatott, kihívásokkal és mélyszegénységben élő gyermek és felnőtt ellátását, étkeztetését, oktatását országszerte” – írták keddi közleményükben. 

A áram-illetve gázszolgáltatónak korábbi tudósítások szerint összesen 680 millió forinttal tartoznak. Az egyház ezt egyértelműen arra vezeti vissza, hogy a kormány a bírósági döntések ellenére sem rendezte egyházi státuszukat, ezért nem kapják meg a normatív támogatás mellé járó kiegészítő támogatásokat. Miután a dolgozók utáni járulékok fizetésével is elmaradtak, a Magyar Államkincstár a még meglévő állami támogatást és a beérkezett egyszázalékos felajánlásokat is visszatartja a köztartozások miatt. Az elmúlt időszakban számos munkavállaló felmondott az Evangéliumi Testvérközösség, illetve az Oltalom Karitatív Egyesület által fenntartott intézményekben, miután az egyháznak hónapok óta problémát jelentett a fizetések kiadása.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodásért felelős államtitkára hosszú közleményben kritizálta Iványi Gáborékat, felidézve, hogy az elmúlt 13 évben 8,6 milliárd forint állami támogatásban részesült csak szociális feladatokra a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület. – Hová tűnt el a pénz? Miért lett akkora köztartozása a MET-nek, hogy idáig jutott el a szervezet, hogy a saját dolgozóinak nem teljesíti a fizetési kötelezettségeit? Ezek az alapvető kérdések – vélte Fülöp Attila. 

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a történtekre csütörtökön a közösségi médiában úgy reagált: szerinte a jó és felelős kormányzás azt jelenti, hogy „nem nézzük kinek mi a felelőssége, hanem azt nézzük, hogyan lehet megoldani egy problémát”. „A kormány és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség/Hungarian Evangelical Fellowship közötti vita veszélybe sodorta a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület által fenntartott fővárosi szociális intézményeket. Annak érdekében, hogy a XVII. kerületben működő családok átmeneti otthona, a József Nádor téren működő női szálló, a Dankó utcában lévő éjjeli menedékhelyek, a nappali melegedők, a népkonyha és az utcai szociális szolgálat működése ne kerüljön veszélybe, lépnünk kell” – írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester bejelentette: a Fővárosi Önkormányzat, amennyiben a Közgyűlés is támogatja ezt, november 1-től, átmeneti jelleggel – amíg a MET és a kormány közötti pénzügyi vita nem rendeződik – biztosítja az ott dolgozók bérét, és befizeti utánuk az adó- és járulékterheket. 

A Magyar Hang Iványi Gáborral nemrég készült interjúját itt olvashatja: