Telex: Iványi Gáborék szegedi iskolája súlyos anyagi gondokkal küzd, többen felmondtak

Telex: Iványi Gáborék szegedi iskolája súlyos anyagi gondokkal küzd, többen felmondtak

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eddig négyen mondtak fel a hatvan fős tanári karból a nehéz anyagi helyzetbe került Szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban, amely intézményt Iványi Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) alapítványa tart fenn – írta meg a Telex. A lap szerint az Államkincstár azért nem fizetett az iskolafenntartó Oltalom Karitatív Egyesülethez, mert a NAV tartozások miatt elvonta a pénzt. 

Tóth Éva, az intézmény igazgatóhelyettese azt mondta a lapnak, már a júniusi és a júliusi bérek is késve érkeztek meg, majd az augusztus 10-én és szeptember 10-én járó bérek egy részét is csak szeptember 15-én kapták meg a dolgozók, de nem a teljes összeget. Tóth Éva szerint a felmondók megrendülten, sírva távoztak, és közölték, hogy egy év múlva, ha majd rendeződik nálunk a helyzet, visszajönnek. A szülők hozzáállását meghatóként jellemezte, mint elmondta, „hozzák a kis 2-3 ezer forintjukat, és ide akarják adni, hogy jaj, csak ne szűnjön meg az iskola, mert akkor nem tudják, hogy mi lenne a gyerekükkel”.

 Iványi Gábor júliusban arról beszélt, megismételt mentességi kérelmüket elutasítva a Belügyminisztérium júliusban is levonta a köztartozásainkat az oktatási és szociális intézményeinket megillető normatívákból. Több mint 125 millió forintot tartott vissza. Iványi akkor azt is mondta, sok munkatársuk alig él jobb körülmények között, mint a legszegényebb ellátottjaik. A fizetések csúszása gyakran megborítja a családi költségvetést, lakbérelmaradást, kilakoltatási veszélyt okoz.

A MET-et és több másik magyarországi egyházat 2011-ben fosztotta meg egyházi státuszától a Parlament. A MET ezek után perelt, először 2013-ban, az Alkotmánybíróságon nyert a magyar állam ellen. Miután az állam nem tartotta be az ítéletet, később a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, amely a javukra ítélt, ám ennek ellenére sem módosított a kormány.

FRISSÍTÉS
Cikkünk megjelenése után a NAV a következőket közölte: 
1. A NAV a tevékenységét a magyar és uniós jogszabályoknak megfelelően, azok alapján végzi. Az adóhatóság kizárólag törvényben rögzített esetben utasítható, mely körbe nem tartozik bele konkrét adózó, így a MET adótartozásával kapcsolatos eljárás.
2. A NAV-nak nincs olyan feladata, hogy közfeladat ellátására normatívát fizessen, ennélfogva ilyen kifizetést nem tud „drasztikusan csökkenteni” vagy megszüntetni.
3. Általánosságban kijelenthető, hogy ha egy munkáltató a saját alkalmazottai fizetéséből levont járulékokat nem vallja be az adóhatóságnak, és az állami költségvetés elől így eltitkolt összeget nem fizeti meg, akkor az alkalmazott a pénzbeni egészségbiztosítási ellátásoktól elesik. Akár évtizedekkel később, a nyugdíjigénye beadásakor pedig azzal szembesül, hogy az adott foglalkoztatónál töltött évei után sem szolgálati időt, sem nyugdíjalapot jelentő jövedelmet nem igazol neki a hatóság, mivel a bevallások elmaradása miatt, nincs róla információja. Ha közben esetleg elhalálozik, özvegye és hátramaradt árvái az adott foglalkoztató súlyosan jogsértő magatartása miatt nem kapják meg a nekik járó ellátást, vagy a kieső idő miatt, csökkentett ellátásban részesülnek.
4. Általánosságban valamennyi adózóra vonatkozik az, hogy ha köztartozása van, akkor a Magyar Államkincstár az állami támogatást a tartozás erejéig visszatartja.
5. Ha valakinek vélt vagy akár valós követelése van az Állammal szemben, akkor azzal nem csökkentheti az adó- vagy járulékfizetési kötelezettségét, különösen úgy nem, hogy a dolgozói bruttó béréből levont társadalombiztosítási járulékot a sajátjaként kezeli, így kárt okozva az alkalmazottainak és azok családtagjainak.
6. A közfeladatot ellátó szervezetek esetében a NAV kiemelten méltányosan jár el. Így a MET és intézményei 1,5 milliárd forintnyi tartozásának végrehajtását hónapokkal ezelőtt felfüggesztette a NAV, azok jelenleg is szünetelnek. Cél azonban az, hogy az adózó a jogellenes tevékenységével hagyjon fel, és ésszerű tervvel rendelkezzen kötelezettségei teljesítésére.

Címkék: Iványi Gábor, Szeged