Kegyetlen lesz a valóság, ha véget ér a kamatstop

Kegyetlen lesz a valóság, ha véget ér a kamatstop

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. október 22-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November 15-től kiterjeszti a kormány a kamatstop intézményét 60 ezer kis-és középvállalkozásra, jelentette be egy rendkívüli kormányinfón még októberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Egy korábbi rendelkezés értelmében novembertől a maximum öt éves kamatperiódusú, rögzített hitelkamattal nyújtott hiteleket igénybe vevőkre is kiterjesztik a kamatstop védelmét.

A kamatstop hatályának kiterjesztése mellett az időtartamot is meghosszabbította a kormány, így 2023. június 30-ig védik a hiteleseket a 2021. október 27-i referencia-kamatlábhoz igazított törlesztőkkel. 

A Forbes magazin Argyelán Józsefet, a Bankmonitor vezető elemzőjét kérdezte, mire számíthatnak a lakáshitelesek a kamatstop időszakának lejárta után. 

A szakember szerint tízmillió forintos tartozás esetén akár százezer forinttal is megugorhat a havi törlesztőrészlet. Arra figyelmeztet, sokan kerülhetnek később bajba, ha a mostani megtakarításokat ingyen juttatásként fogják fel, később ugyanis hatalmas plusz terhelés érheti a családi kasszákat. A későbbi megugrás mértéke függ természetesen a fennálló tartozástól, a hátralévő futamidőtől és a megkötött kamatperiódustól.

Argyelán József szerint hárommillió forintos tartozásnál és 8 éves futamidőnél egy átlagos kamatfeláras (3,5 százalékos) jelzáloghitelnél nagyjából 63 százalékkal ugorna meg jelen pillanatban a törlesztő, amennyiben a referencia-kamatláb, azaz a BUBOR október végi értékét vesszük alapul.

Mivel a kamatstop határidejét már több alkalommal meghosszabbította a kormány, illetve a jövő évi gazdasági kilátások sem túl biztatóak, nem kizárt, hogy a határidő újabb hosszabbítására kerül majd sor. A veszteség a bankoknál keletkezik, így az államháztartásban közvetlen kiesés nem lesz emiatt, a kormány számára a kamatstop könnyen bevethető eszköz a lakáshitelesek terheinek mérséklésére. Kérdés persze, hogy a veszteségtermeléssel meddig tarthatók fenn a banki hitelezési folyamatok és mikor jön el az a pont, amikor a kamatstop a bankszektorban már jelentős károkat okoz. 

„Addig, amíg ezt nem látja a kormány, elképzelhető a hosszabbítás – hangsúlyozta a Bankmonitor vezető elemzője. – De ügyfélként nem alapoznám erre a pénzügyi döntéseimet. Arra kell berendezkedni, hogy az intézkedés június végéig tart, és ennek tudatában kell kialakítani a házi költségvetéseket.”