Kemenesi Gábor: A jelenlegi helyzetben életmentő lehet bármelyik vakcina

Kemenesi Gábor:  A jelenlegi helyzetben életmentő lehet bármelyik vakcina

Elõkészítik oltáshoz az orosz fejlesztésû Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2020. február 6-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A vírusok mutálódása teljesen természetes folyamat, az is természetes, hogy ehhez bizonyos mértékig a védekezést is igazítani kell. Ha el akarunk igazodni a variánsok útvesztőjében jobb, ha észben tartjuk: Minden új mutáns „ártatlan” amíg nem bizonyosodik be, hogy „bűnös” – erről írt közösségi oldalán szombaton Kemenesi Gábor virológus, aki a média visszafogottságát is kéri, „különben minden napra jut majd egy újabb clickbait cikk egy-egy megjelent variánsról”.

https://www.facebook.com/gabor.kemenesi/posts/4298535890175695

Leszögezte: a tudománynak idő kell, egy-egy új variáns vizsgálatára, ráadásul a laboratóriumi vizsgálat nem is teljesen összevethető a való életben tapasztalható hatással. Így leginkább a „terepi” megfigyelésekre lehet hagyatkozni. – Biztos vagyok benne, hogy variánsonként és vakcinánként is lesznek jobb/rosszabb párosítások – jó hír, hogy van miből válogatni. Nagyon fontos tény, hogy a vakcinák által kiváltott immunválasz jóval összetettebb az antitestek megjelenésénél. Egyszerűen fogalmazva az antitestes immunválasz a fertőzés elkerülését segíti inkább, míg a sejtes immunitás a fertőzés hatékonyabb/ügyesebb/jobb kimenetelű kezelését. Így könnyen lehet, és egyelőre az adatok ezt mutatják, hogy még amennyiben egy-egy vakcina hatékonysága csökken is egy-egy variáns hatására, a sejtes immunitáshoz köthető védekezés még bőven a segítségünkre lehet – szögezte le.

A szakember leszögezte: fontos észben tartani, hogy egy új vírusnál, mint ez a mostani is, létfontosságú, hogy biztonságos formában (erre való a vakcina) megismertessük az immunrendszerünket még az igazi fertőzés előtt, és a jelenlegi helyzetben életmentő lehet bármelyik vakcina.

Arra is felhívta a figyelmet, hiába hallunk egy-egy variáns vakcina kikerüléséről, totális vakcina kikerülést egyelőre nem ismer a tudomány. – A részletes adatokra különféle vakcina-mutáns kombinációkra vonatkozóan még várni kell. Egy-egy adat (pl: Dél-Afrikában az AstraZeneca hatékonysága az új variáns ellen) nehezen vonatkoztatható az egész világra, a helyzet jóval összetettebb ennél ezért minden adatot összetett módon kell értelmezni. Sok mindent nem tudunk még, de a válaszok érkeznek a tudomány részéről – írta.

Végül a felvetésre, hogy sose lesz-e vége a járványnak, azt írta: „De vége lesz – amit azonban átlagemberként tehetünk, hogy ez minél hamarabb megtörténhessen az az oltás mihamarabbi felvétele és a vírus terjedésének akadályozása. Ha elkényelmesedünk és kevésbé figyelünk, mert »úgyis itt a vakcina« akkor a vírus malmára hajtjuk a vizet. Vakcina és védekezés, mindkettő maximális bevetésére szükség lesz, hogy az idei év valóban a kilábalás éve lehessen”.