„Ennél gyorsabban egy vírust nem lehet kiismerni”

„Ennél gyorsabban egy vírust nem lehet kiismerni”

Kemenesi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyre népszerűbb mozgalommá váló maszktagadás egyértelműen a járvány malmára hajtja a vizet. Ennek nagyon nem lesz jó vége – erről is beszélt lapunknak Kemenesi Gábor virológus.

(...)

A zárt tér különösen veszélyes, hiszen ahogy azt nemrég az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elismerte, kellő bizonyíték támasztja alá, hogy a vírus képes a levegőben is terjedni. Korábban a WHO a légzőszervekből a szabadba jutó nagyobb nyálcseppeket jelölte meg a fertőzés forrásaként. Ezek a cseppek köhögéssel, tüsszentéssel, vagy beszéd során kerülnek a különféle felületekre, ahonnan az érintés után a kézen jutnak be az újabb emberi szervezetbe. Ezzel szemben az aeroszolos terjedéssel az egészen apró – 5 mikronnál kisebb – cseppecskék hosszú ideig a levegőben maradnak, és lényegesen egyszerűbben találják meg a megfertőzni kívánt alanyt.

Spanyolország megnyitotta a határait, de „A strand zárva” (Fotó: Reuters/Nacho Doce)

(...)

A szakember beszélt arról is, hogy virológusként továbbra is az a véleménye, a jelenlegi helyzetben nem szerencsés utazni. A járványt az emberek mozgása tartja életben, az utazások miatt szabadult ki Kínából, és terjedt el világszerte.

Mit mondott, amikor azt javasolták neki egy benzinkúton, hogy vegye le nyugodtan a maszkot, hiszen meleg van? Lehet-e köze a BCG-oltásnak ahhoz, hogy itthon nem robbant be a járvány? Mi lesz ősszel? A válaszokat és a teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang július 31-én megjelent 2020/31. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/31. számban? Itt megnézheti!