Két 89 éves asszony állt bíróság előtt a Munkáspártnak hamisított aláírások miatt

Két 89 éves asszony állt bíróság előtt a Munkáspártnak hamisított aláírások miatt

Idős nők a Fővárosi Törvényszéken, a vádlottak padján választás rendje elleni bűncselekmény miatt Fotó: Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két 89 éves asszony ült a vádlottak padján ma a Fővárosi Törvényszéken. A két idős nőt választás rendje elleni bűncselekménnyel vádolja az ügyészség, miután a nyomozóhatóság szerint a 2018-as országgyűlési választáson a Munkáspárt jelöltjének ajánlóívére hamisítottak aláírásokat Budapest 8-as számú egyéni választókerületében – derült ki a bíróságon.

A két, a választási kampány idején 86 esztendős nő terhére rótt bűncselekmény nem számít ritkaságnak a választási törvény megváltoztatása óta, amely lehetővé teszi, hogy egy-egy választópolgár akár több képviselőt is ajánlhasson. Ezek az ajánlások azért szükségesek, hogy a pártok indulói hivatalosan is jelöltté válhassanak, és felkerülhessenek a szavazólapra.

A szóban forgó ügyben a vádirat szerint az első rendű vádlott nő a Munkáspárt meghatalmazottja volt, ő koordinálta ajánlásgyűjtéseket. Ő is részt vett az ajánló aláírások gyűjtésében, amelyben a társa szintén közreműködött. Több esetben olyan személyek helyett és nevében írtak alá az ajánlóíveken, akik valójában nem adtak ajánlást a pártnak. Figyelemre méltó, hogy volt még egy társuk, ám az ő kiléte nem tisztázódott az eljárás során. Ez azonban nem minden: az ajánlóíven szerepelt ugyanis olyan személy is, aki korábban elhunyt. Az ügyészség szerint a két nő az ajánlóívek aláírásával valótlanul igazolta, hogy az azokon szereplő ajánlásokat személyesen ők gyűjtötték. Ezért emeltek velük szemben vádat választás rendje elleni bűntett miatt.

A keddi tárgyalásra egyébként azért került sor, mert – bár a bíróság korábban a tárgyalás mellőzésével büntetővégzést hozott az ügyben (próbára bocsátotta a vádlottakat) – a Fővárosi Főügyészség kérte a tárgyalás megtartását. Az ügyész ezt azzal indokolta, hogy a kiszabott szankciónak (próbára bocsátás) nincs semmiféle elrettentő hatása. Nem alkalmas arra, hogy a vádlottakat, vagy akár másokat elrettentsen az aláíráshamisítástól, sőt az enyhe szankció – érvelt az iratban – a büntetés céljával éppen ellentétes üzenetet közvetít (vagyis az enyhe büntetés miatt még bátorítólag is hathat). A Büntető Törvénykönyv alapján a választási bűncselekmény egyébként akár három év szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyész az előkészítő ülésen ismertetett indítványában mindkét vádlott asszonynak 8 hónap börtönt ajánlott két évre felfüggesztve, ha beismerik a bűncselekményt, és lemondanak a tárgyalásról. Némi tanakodás után azonban ezt nem fogadták el a rossz egészségi állapotban lévő vádlottak. Ám még mielőtt elkezdődött volna a tárgyalás, a két vádlott azt mondta: nem kapták meg a vádiratot. Emiatt a tárgyalás érdemi része el sem kezdődött. És bár az egyik idős asszony készült az eset körülményeinek ismertetésére, ezt sem hallgatta meg a bíróság. Az eljárás áprilisban folytatódik, amikor igazságügyi írásszakértőt is meghallgathatnak.

Kevesen szavaztak a Munkáspártra

Budapest 8-as számú egyéni választókerületében egyébként az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltjeként induló Tóth Csaba nyerte a képviselői mandátumot a 2018-as országgyűlési választáson (47,23 százalék; 27 736 szavazat). A második helyen a fideszes Jelen Tamás végzett (35,06 százalék), mögötte pedig a jobbikos Szávay István (7,65 százalék). A választókerületben a Munkáspárt jelöltje Szentpáli Kolos volt. Szentpáli 209 szavazatot gyűjtött, ez a leadott szavazatok 0,36 százalékát jelentette. A hét induló közül ő kapta messze a legkevesebb voksot.