Kicsinyes bosszú? A Tatára tervezett luxusszálló ellen tiltakozott, majd nem állhatott dobogóra a futóversenyen

Kicsinyes bosszú? A Tatára tervezett luxusszálló ellen tiltakozott, majd nem állhatott dobogóra a futóversenyen

A futóversen (Fotó: Tatai Minimaraton és Félmaraton Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bronzérmet szerzett a Tatán hétvégén megrendezett minimaratonon Virág Brigitta, aki látványos mezben, a helyi Öreg-tó partjára tervezett luxusszálloda ellen tiltakozó civil mozgalom pólójában futott. Az eredményhirdetéskor azonban nem kapta meg az érmét, csak a rendezvény végén, amikor a nézők többsége már hazament. 

Mint azt Virág Brigitta lapunknak elmondta, már az is meglepte, hogy bronzérmet szerzett, hiszen nem sietett a 21 kilométeres távon. Egyrészt nem készült úgy, mint korábban, másfelől az volt a célja, hogy a Stop Avalon-os pólójában minél tovább a pályán legyen és a lehető legtöbben észrevegyék a tiltakozását. Ez az a cég, az Avalon, amely a helyiek ellenkezése mellett is luxusszállodát építene az Öreg-tó partjára, ráadásul ebben a polgármester is támogatja.

Az eredményhirdetéskor azonban jött a meglepetés: csak az első és a második helyezettet szólították ki, megtapsolták őket, átadták nekik az érmeket majd továbbléptek a következő kategóriához. 

Ekkor Brigittáék odamentek a díjátadók asztalához, ahol a kezébe akarták nyomni az érmet. Ez így nem felelt meg neki, ezért jelezte, hogy szeretne egyeztetni a szervezőkkel. Némi várakoztatás után jött is egy illetékes, akinek a listáján nem szerepelt Virág Brigitta neve. A szervező végül beismerte, hogy valóban a bronzérmes a bronzérmes és mint az előző kollégája, ő is Brigitta kezébe akarta nyomni az érmet.  

– Én ekkor mondtam neki, hogy ne haragudjon, de lefutottam 21 kilométert, valaki hibázott, és ő a második ember, aki csak úgy a kezembe akarja nyomni a bronzérmet – mesélte Virág Brigitta, aki jelezte a szervezőknek azt is, hogy szeretne felállni a dobogóra. 

A szervező egyeztetett Michl József polgármesterrel és Purgel Zoltán alpolgármesterrel, majd közölte: már csak két kategória van hátra, ha azok lemennek, utána következhet Brigitta. Így is lett, az átadásra a rendezvény legvégén került sor, amikor a sportolók és nézők többsége már hazament. A polgármester ezek után nem fogott vele kezet, az alpolgármester pedig a kézfogás után a nadrágjába törölte a kezét – ahogyan az az erről készült videón is látszik. Mivel a díj átadása az esemény legvégén történt, azt a Tatai TV már nem rögzítette. Virág Brigitta családja viszont igen, a felvétel itt megtekinthető.

Adja magát a kérdés, vajon senkinek nem szúrt szemet, hogy nincs harmadik helyezett? Mint azt a bronzérmes elmondta, volt olyan kategória, amelyben csak egyetlen induló volt, így elméletileg nem volt feltűnő, hogy a kategóriájában csak ketten álltak dobogóra. Tudomásuk szerint a versenyen még egy futó indult Stop Avalon! Tata feliratú pólóban, ő azonban nem ért el dobogós helyezést. 

– Kérem az embereket, jól nézzék meg a felvételt, amin látható, hogy az alpolgármester - aki egyébként osztálytársam volt általános iskolában –, megtörli a kezét, miután kezet fog velem. Mintha beteg lennék, vagy ürülékbe nyúlt volna – mondta Virág Brigitta. A videón a háttérben látszik a polgármester is, aki a többiekkel ellentétben nem tapsol, összekulcsolt kezekkel áll. Mindezt csak azért említem – tette hozzá –, mert ugyan bizonyítani nem tudom, hogy a pólóm felirata miatt ért diszkrimináció, de a dolog így összességében azért elég érdekes.

Az ügyben megkerestük Michl József polgármestert, aki azt közölte, „nincs igaza a hölgynek”. – A chiprendszer hibájából nem került fel a felolvasandó eredménylistára a név. A szervezők korrigálták a hibát és a díjat átadtuk. A hölgy személyeskedő, minősítő észrevételeire nem tudok reagálni – közölte a városvezető.

Tatán forrnak az indulatok azután, hogy Michl József, Tata fideszes polgármestere január végén egy testületi ülésen bejelentette, a Hell Energy csoporthoz tartozó Avalon cég 120 szobás luxusszállodát kíván építeni közvetlenül a tó partjára. Bár a civil tiltakozás szinte azonnal elindult, a polgármester szerint mindenképpen megépül a luxusszálloda. A helyiek és támogatóik ezután nagyszabású tüntetést szerveztek, a cég pedig annyit közölt, hogy mindenképp meg akarják építeni a szállodát, csak éppen kisebbet.