Vadai Ágnes megkérdezte, mekkora kormányzati segítséggel terjeszkedik Mészáros Lőrinc külföldön

Vadai Ágnes megkérdezte, mekkora kormányzati segítséggel terjeszkedik Mészáros Lőrinc külföldön

Vadai Ágnes (Fotó: Vadai Ágnes / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiemelt kormányzati cél, hogy minél több magyar vállalat meg tudjon jelenni hazai tevékenysége mellett a külpiacokon is. A hagyományosan szoros kapcsolatrendszerre tekintettel természetes folyamat, hogy a magyar vállalkozások esetén a piacbővítés elsődleges célterülete a Kárpát-medence és a nyugat-balkáni régió – ezt válaszolta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Vadai Ágnes DK-s képviselő írásbeli parlamenti kérdésére, amit a 24.hu vett észre.

Vadai azonban ennél jóval többre lett volna kíváncsi, hiszen éppen azért fordult a külügyi tárcához, mert úgy érezte, korábban nem kapott érdemi választ arra Magyar Leventétől, mekkora kormányzati segítséggel terjeszkedik Mészáros Lőrinc Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban. Mint írta, az elmúlt hetekben a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. és a Talentis Agro Zrt. jelentős külföldi bevásárlásokat hajtott végre. A Talentis Group Zrt. Bosznia-Hercegovinába terjeszkedik tovább, a cég egy cementgyárat vásárol. A Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról. A Talentis Agro adásvételi szerződést írt alá Nikola Velickivel, a RABO d.o.o. vezérigazgatójával, Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelője, illetve exportőre megvásárlásáról.

Ezek alapján Vadai Ágnes az alábbiakra várt volna választ Szijjártó Pétertől:

• Mekkora kormányzati hitelt kapott a Talentis Group Zrt. a Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásához?
• Mekkora kormányzati hitelt kapott a Talentis Agro Zrt. Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelő megvásárlásához?
• Mekkora Eximbank hitelt kapott a Talentis Group Zrt. Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásához?
• Mekkora Eximbank hitelt kapott a Talentis Agro Zrt. Horvátország legnagyobb alma- és nektarintermelő megvásárlásához?