Kihirdették újra a veszélyhelyzetet

Kihirdették újra a veszélyhelyzetet

Orbán Viktor maszkban (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem sokkal kedden éjfél előtt megjelent a legfrissebb Magyar Közlöny, amelyben hivatalosan is kihirdették az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett veszélyhelyzetet. – A kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki – olvasható a miniszterelnök kézjegyével ellátott kormányrendeletben.

A tavasz után ismét hatályba lépő rendkívüli jogrendi helyzetben a kormányrendelet „a koronavírus világjárvány következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki”. A veszélyhelyzet egyúttal ismét azt jelenti, hogy „a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek”. Vagyis visszatér a tavaszi első hullám idején már egyszer megtapasztalt állapot, amikor a kormány rendeletekkel alkot szabályokat, nem kell az Országgyűlésre várnia és a törvényalkotási határidőkre figyelemmel lennie.

Megjelentek egyúttal a részletszabályai is az Orbán Viktor által bejelentett szigorításoknak.

Így a kijárási korlátozásról már tudni, hogy „éjfél és reggel 5 óra között – néhány kivétellel – mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni”. Kivétel az, ha valaki munkába megy, munkából jön, dolgozik, valamint „egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet” miatt, illetve „életvédelmi céllal” tartózkodik a közterületen.

A kormányfő bejelentette azt is, hogy az operatív törzs javaslatára a szórakozóhelyeket bezárják, ennek kapcsán a rendelet arról ír, hogy milyen rendezvényeket tilos tartani. A szöveg szerint tehát nem lehet olyan esemény, „amely rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként nyújt”, illetve, ahol a részvételhez „nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni”.

A kulturális- és sportrendezvényekre, valamint a mozielőadásokra a miniszterelnök által már bejelentett szigorítások vonatkoznak: csak minden harmadik széken lehet ülni, és közvetlenül egymás mögött sem lehet helyet foglalni. Emellett a rendezvény területén mindenhol másfél méteres távolságot kell tartani. A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi. Ha azt tapasztalják, hogy az előírtakat nem tartják be, akkor figyelmeztetnek, 100 ezer és 1 millió forint közötti bírságot szabhatnak ki, illetve legfeljebb egy évre be is zárhatják az adott helyet. Sportrendezvényeknél pedig elrendelhetik akár tíz alkalomra is a zárt kapus formát.

Azt is előírja a friss kormányrendelet, hogy Budapesten, valamint a megyei jogú városokban a helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles november 5-ig járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra. Emellett pedig rögzíti azt is a szöveg, hogy ingyenes lesz a parkolás.