Kinőtt egy uniós pénzből épített szálláshely Rogán utódjának földjén

Kinőtt egy uniós pénzből épített szálláshely Rogán utódjának földjén
Rogán Antal és Szentgyörgyvölgyi Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármester egyik bakonybéli földjén áll egy panzió, a papírok szerint a Kisfaludy-programon keresztül állami támogatást is kapott rá a tulajdonosa, aki azonban nem a belvárosi polgármester, hanem a politikus egyik gyerekkori barátja – tudta meg a 24.hu.

A panzió nem szerepel a belvárosi polgármester vagyonnyilatkozatában, aminek az az oka, hogy a vonatkozó földhivatali adatok szerint hiába áll a politikus földjén az épület, nem Szentgyörgyvölgyi a tulajdonosa. 

Korábban kiderült, hogy az elmúlt években a kormánypárti kerületvezető – aki Rogán Antal után, 2014-ben vette át a kerületet – úgy vásárolt közel 30 hektárnyi földet (főleg erdőt, legelőt és szántót) a Bakonyban, hogy annak pénzügyi fedezete nem bogozható ki vagyonnyilatkozataiból.

2014-ben földhasználati jogot jegyeztek be Szentgyörgyvölgyi földterületének 222 négyzetméterére, majd a 0141/7/A helyrajzi szám alatt ráépítettek egy „szálláshely szolgáltató épületet”, magyarán egy panziót. Az épület tulajdonosa pedig a földhivatali papír szerint – bármilyen furcsa – nem az, akié a föld: tehát nem Szentgyörgyvölgyi Péteré, hanem egy bakonybéli emberé.

A vendégházat Szentgyörgyvölgyi által birtokolt földterületek veszik körül, azaz csak úgy lehet megközelíteni, ha bemegyünk a politikus magánterületére. Ezt tábla is jelzi, azaz akárki nem sétálhat be oda megnézni a panziót. A 24. hu munkatársának ottjártakor egyébként semmi nem utalt arra, hogy a birtokon panzió is üzemel, ahogy egyébként a szallas.hu, a booking.com, illetve az önkormányzat honlapján sem találták meg a vendégházat. Mellette egy pajta van, lovakkal.

A Galagonyás vendégház a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programjának 2020-as támogatási listája szerint négymillió forintnyi állami támogatást kapott.

A 24.hu elérte telefonon a szálláshely tulajdonosát. Elmondta, hogy azért építkezett Szentgyörgyvölgyi birtokára, mert neki nem volt földje. A politikusnak viszont igen, még pedig jó sok, ezt a helyzetet földbérléssel oldották meg. A panzió alatti és körülötti területet bérli a polgármestertől, de csak – tette hozzá – jelképes áron. Az illető Szentgyörgyvölgyi Péter gyerekkori barátja. Állítása szerint a belvárosi polgármester nem is használja az igényesen kialakított panziót, a lakrésze ugyanis a vendégház melletti pajtában, annak végében van kialakítva, azaz ott, ahol a lovak vannak elszállásolva.

A férfi egyébként elismerte a faluban hallottakat, hogy tudniillik segít a birtok körüli ügyekben, és a lovak gondozásában is, ám mindezt elmondása szerint teljesen ingyen teszi Szentgyörgyvölgyi Péternek, aki – a panziós elmondása szerint – „minden szabadidejét a birtokon tölti”. Hirdetni pedig azért nem hirdeti különösebben a vendégházat a különböző szálláshely-oldalakon, mert korábban voltak rossz tapasztalatai egyes csapatokkal, és most már a vendégek nagy része visszatérő, vagy olyan, akinek az ismerőse ajánlotta.

A 24.hu több kérdést is feltett a polgármesternek, de a belvárosi önkormányzat annyit reagált csak, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter a vagyonnyilatkozatát pontosan és szabályosan töltötte ki.

A politikus vagyongyarapodása miatt a Momentum feljelentést tett, ám ezt a rendőrség továbbította a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, ahol aztán gyorsan el is utasították azt.