El is bocsáthatja oltatlan munkatársait a Richter

El is bocsáthatja oltatlan munkatársait a Richter

Oltásához elkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendõk a fõvárosi Honvédkórház oltópontján 2021. április 13-án (Fotó:
MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár a munkaviszony megszüntetését is kilátásba helyezte a Richter Gedeon Nyrt. azon dolgozóinál, akiknek munkája személyes jelenlétet igényel és nem hajlandók beoltatni magukat – derül ki a Magyar Hang birtokába került levélből. Megkerestük a vállalatot, de érdemi választ nem kaptunk.

A november 18-i keltezésű „Koronavírus tájékoztató” című dokumentumban arról értesítik a vállalat munkatársait, hogy január 15-től csak az veheti fel a személyes jelenléttel járó munkát a Richter területén, aki Covid-19 elleni védettséget szerzett. A levélből kiderül, hogy a társaság igyekezett körültekintően felmérni, a dolgozók közül ki rendelkezik védettséggel korábbi megfertőződés, vagy oltás útján. (Legalábbis erre utal, hogy mint írják, az oltás kötelezővé tételét elrendelő döntés előtti adatszolgáltatás a munkavállalói körben száz százalékos kitöltéssel zárult.) 

A dokumentum szerint „a munkáltató dönthet fizetés nélküli szabadság elrendeléséről vagy a munkaviszony megszüntetéséről”, amennyiben az előírt határidőig (január 14. 12 óráig) nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal, vagy oltási ellenjavallatról szóló orvosi igazolással.

Lapunk megkereste a vállalat kommunikációs osztályát a következő kérdésekkel:
• A munkaviszony azonnali megszüntetésére mely jogszabály ad lehetőséget?
• Ha nincs olyan jogszabály, ami az azonnali felmondásra lehetőséget biztosít, milyen alapon adnak ilyen tartalmú tájékoztatást alkalmazottjaiknak?

A Richter azonban válaszában konkrét kérdéseinkre nem válaszolt, ám nem cáfolta, hogy valóban kírúgással fenyeget. „A Richter a jogszabályi felhatalmazással élve és a vonatkozó munkajogi szabályok alapján döntött a Covid elleni védettség munkavégzés feltételeként való előírásáról és az ahhoz kapcsolódó valamennyi belső intézkedéséről" – reagálta a társaság. 

A kormány november 1-jei hatállyal lehetővé tette a munkáltatóknak, hogy dolgozóik számára kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltás felvételét. A kormányrendelet szerint a dolgozót első körben egy év fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni, ha nem igazolja, hogy beoltatta magát, és csak ezt követően lehet meneszteni.

Ám, mint azt a Hvg.hu-nak Goda Mark munkajogi szakjogász egyértelművé tette, a döntéssel a kormány – szándékosan vagy hanyagságból – nem zárta ki a Munka törvénykönyve (Mtk.) szabályainak alkalmazhatóságát. Eszerint elegendő 45 nap türelmi időt hagyni, ennek letelte után ki lehet rúgni azokat a dolgozókat, akik a kötelezés ellenére sem oltatják be magukat.

– A Munka törvénykönyve nem az oltási kötelezettséget szabályozza, hanem azt, hogy kötelezettségszegő magatartás vagy a foglalkoztatás feltételét képező képesség hiánya esetén a munkáltatónak milyen jogi eszközei vannak. A munkavállaló munkaviszonnyal összefüggő magatartására vagy éppenséggel a munkavégzéshez szükséges feltétel hiányára alapított felmondásnak nem előfeltétele, hogy a munkavállalót előtte fizetés nélküli szabadságon kell tartani. Ha a jogalkotónak az lett volna a célja, hogy a munkaviszonyt a védőoltás felvételének megtagadása miatt csak akkor lehessen megszüntetni, ha a munkáltató előtte kimerítette a fizetés nélküli szabadság lehetőségét, a kormányrendeletben erről rendelkeznie kellett volna, vagyis a munkaviszony megszüntetésére vonatkozó általános szabályok alkalmazását ki kellett volna zárni, de ez nem történt meg – fogalmazott Goda Mark.