Kiss Ambrus: A főváros számlája ismét negatívba fordult

Kiss Ambrus: A főváros számlája ismét negatívba fordult

Kiss Ambrus, Karácsony Gergely és Tüttő Kata a budapesti Energiacsúcson 2022. június 27-én (Fotó: Fővárosi Önkormányzat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Államkincstár az elrendelt azonnali jogvédelem ellenére ezúttal is inkasszót gyakorolt a főváros számlája felett, így a főváros számlája ismét negatívba fordult – közölte egy csütörtöki háttérbeszélgetésen Kiss Ambrus. A főpolgármester-helyettes elmondta, mintegy 3,9 milliárd forint értékben inkasszóztak, ezért Budapest számlája szerda reggel mínusz 5,6 milliárd forinton állt. Mindezt annak ellenére, hogy a szolidaritási hozzájárulás vitatott mértéke miatt indult perhez kapcsolódóan elrendelték az azonnali jogvédelmet. A Magyar Államkincstár mégis, hasonlóan novemberhez, ismét inkasszót gyakorolt a számla felett. A főváros egyébként jövő szerdán dönthet a várható 2024-es büdzséről, amelyet Kiss Ambrus az újrarendezés költségvetésének nevezett.

Karácsony Gergely helyettese ismét beismerte, hogy csődbe vitték a fővárost – így reagált csütörtöki Facebook-posztjában a Fidesz budapesti elnöke. Láng Zsolt felemlegette, hogy 2019-ben, Tarlós Istvántól még 214 milliárdos tartalékkal vették át a fővárost. „ Hiába terelnek és másokat hibáztatnak nap mint nap, mára egyértelmű, felelőtlen gazdálkodásukkal elszórták a rájuk bízott pénzt” – állította Láng Zsolt, kihagyva a számításból a koronavírus-járvány, a gazdasági válság és egyéb más hatások mellett azt is, hogy a kormányzati távolságtartásnak milyen negatív hatásai voltak a főváros költségvetésére.

A Magyar Államkincstár elnöke, Bugár Csaba egyébként azt mondta az ATV.hu-nak, hogy október 17-től nem illeti meg a fővárost az ideiglenes jogvédelem, ezért a jövőben is inkasszózni fognak. Szerinte Budapest a november végén kilátásba helyezett feljelentést nem tette meg, az ügy pedig a kincstár számára nem politikai, hanem jogi kérdés. Megjegyezte, nincs mérlegelési jogkörük, szakmai szervezetként bármilyen kormány alatt el kell látniuk a feladatukat.

November végén már beszámoltunk arról, hogy több mint 5,5 milliárdot inkasszózott a Magyar Államkincstár a korábban be nem fizetett szolidaritási adó miatt. A főváros az utóbbit nem tartja jogosnak, ezért pert indított, a bíróságtól pedig azt kérte, hogy az ügy lezárultáig azt ne lehessen levonni.