Kitolták a rendvédelmisek kötelező oltásának határidejét

Kitolták a rendvédelmisek kötelező oltásának határidejét

Rendőrök járőröznek a pécsi Kossuth téren 2020. április 14-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábban tervezett január 31-e helyett három hónappal kitolták azt a határidőt, amíg a fegyveres testületek tagjainak be kell oltatniuk magukat a koronavírus ellen – írja az Mfor. A Magyar Hang értesülései szerint mind a rendőrségnél, mind például a tűzoltóságnál bőven akadnak olyanok, akik valamilyen ok miatt nem akarják kérni a vakcinát, márpedig a jelenleg is fennálló létszámhiány mellett ha ők is kiesnének, az okozhatna gondokat.

Az egészségügy és az oktatás területe mellett a rendvédelmi dolgozóknál is kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást a kormány már korábban. Akik ennek nem tesznek eleget, azoknak fizetés nélküli szabadságra kell menniük, ez akár egy évig is eltarthat. Ráadásul a rendvédelmi szektorban így könnyen elesnének a tavasszal érkező, hathavi bért jelentő fegyverpénztől is.

Az Mfor csütörtökön azt írta, hogy napok óta hallani lehetett a határidő esetleges kitolásáról, de most bizonyossá vált. – Most délután kaptuk meg a Belügyminisztérium körlevelét, amelyben az áll, hogy a katasztrófavédelem, a rendőrség és a büntetésvégrehajtási területeken, a nem ügyfelekkel dolgozók állományában április 30-ig meghosszabbították a kötelező oltás felvételének időpontját – mondta a lapnak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára. Azt is hozzátette, hogy örülnek, mert így végre az év elején megfogalmazott levelükben feltett kérdéseik egy részére most kaptak választ.

A főtitkár azt is hozzátette, hogy annyira nagy a rendőrhiány a kapitányságokon, hogy 5 százalékos hiány is megakaszthatja a munkát.

A Magyar Hang értesülései szerint nem csak a rendőrségen, hanem más testületeken, például a tűzoltóságon belül is létező probléma, hogy a munkatársak egy része valamiért nem szeretné beadatni magának a koronavírus elleni védőoltást. Pontos számot nem lehet tudni, de ha ők kiesnek a munkából, mert fizetés nélküli szabadságra kell menniük, azt minden bizonnyal megérzi bármelyik, egyébként létszámhiánnyal küzdő testület.