Kizárás: most a Fidelitason a sor?

Kizárás: most a Fidelitason a sor?

Budapest, 2019. november 30. Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke felvágja a születésnapi tortát a Fidelitas XVI. tisztújító kongresszusán a Bálna Budapest kulturális központban 2019. november 30-án (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Néppárt ifjúsági szervezete – vagyis a YEPP – a Fidelitas kizárását készíti elő – írja a Népszava. A cikk szerint a döntéshozó tanácsuk a következő ülésén a napirendjére kívánja tűzni a magyar tagszervezet kizárásáról szóló indítványt, legalábbis így határoztak a vezető testület keddi videokonferenciáján, amelyen elfogadták a „Fidesz legutóbbi antidemokratikus lépéseiről” szóló sürgősségi határozatot.

Az indítványt 15 ország 19 tagszervezete nyújtotta be, köztük Benelux, skandináv, balti, cseh, görög, ír, olasz, portugál és ukrán ifjú kereszténydemokraták. Az ifjúsági tagozatok zöme olyan pártokhoz kapcsolódik, amelyek nemrégiben Donald Tusk elnökhöz írott levelükben újabb vitát kezdeményeztek a tavaly óta felfüggesztett Fidesz tagságának megszüntetéséről az Európai Néppártban.

A Néppárt csak a járvány után dönt a Fidesz sorsáról | Magyar Hang

A Fidelitas megkérdőjelezi a keddi állásfoglalás elfogadását, mivel a jelenlévőknek csak a fele szavazott rá, ami kevesebb a szabályok által előírt abszolút többségnél. A YEPP vezetősége azonban jogi tanácsot kért a vita eldöntésére, és az megerősítette a jóváhagyó határozatot. Az elfogadott állásfoglalásban a YEPP hangsúlyozza, hogy a Magyarországon kihirdetett veszélyhelyzet újabb lépés a jogállam és a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerének leépítése felé. Szóvá teszi, hogy a kormány rendeleti úton elvonja a politikai pártok támogatásának felét, gyengítve az eleve nehézségekkel küzdő ellenzéket és aláásva a tisztességes és demokratikus versenyt.

Az állásfoglalás szerzői az Európai Néppárt szemére vetik, hogy nem mindig volt képes megfelelően kiállni az általa vallott értékek mellett. Ebben a helyzetben a fiatalok nem ülhetnek ölbe tett kézzel. – Elég volt! – írják.