Bizakodók az üres konzultációs íveket gyűjtő civilek

Bizakodók az üres konzultációs íveket gyűjtő civilek

A kormány nemzeti konzultációs ívei 2024 januárjában (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pontos számadata nincs az aHang nevű szervezetnek arról, hány üres nemzeti konzultációs ív gyűlt össze eddig, a karácsonyt megelőző hét adatai alapján viszont több mint 100 ezer kitöltetlen kérdéssor be a szervezethez – mondta el lapunk érdeklődésére Szalóki Viktor szóvivő. (Az aHang nem azonos lapunk szerkesztőségével, csupán részbeni névegyezésről van szó!).

Karácsony és új év között sem állt le a gyűjtés. Mint Szalóki Viktor elmondta, több parlamenti és parlamenten kívüli párt is csatlakozott kezdeményezésükhöz: az MSZP és a DK megnyitották szinte a teljes irodahálózatukat a kitöltetlen konzultációs kérdőívek gyűjtésére, de a Momentum, a Párbeszéd, a Jobbik alapszervezetei és a Kétfarkú Kutyapárt is gyűjti az íveket. Emellett a Szikra Mozgalomnál és az Esély közösségnél is le lehet adni a papírokat, ezektől a szervezetektől majd január végén fogják összegyűjteni azokat. Továbbá sok magánszemély még gyűjti a kérdőíveket, ők sem adták még le a csomagjukat.

– Mostanra érkezhettek meg minden háztartásba a konzultációs ívek – bár kapunk olyan információkat, hogy egyes háztartásokba még nem kézbesítették – mondta Szalóki Viktor. A 100 ezret meghaladó kérdőívről a szóvivő azt mondta: az eddigi adatok alapján bizakodnak, hogy sikerül elérni a meghirdetett 1 milliós célt. – De nem az a lényeg számunkra, hogy 1 millió vagy 600 ezer ív érkezik be, hanem az, hogy ennek révén rámutathatunk: a nemzeti konzultáció egy kampányeszköz. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy rengetegen vagyunk, akik a kérdőíven szereplő témáknál sokkal fontosabb ügyekben szeretnének bármilyen párbeszédet folytatni – jelentette ki Szalóki Viktor.

Az aHang nevű szervezet az Egységes Diákfronttal közösen hirdette meg akcióját. A kérdőíveket a politikai pártok mellett le lehet adni különböző civil szervezeteknél, pártoknál, vállalkozásoknál, magánszemélyeknél is. Utóbbiak gyakran a saját postaládájukat ajánlották fel, hogy abba dobják be az emberek a konzultációs kérdőíveket, amelyeket nem akarnak a kormánynak visszaküldeni. A vállalkozások között üzletek, kereskedések, műhely, sőt még kutyakozmetika is akad – írtuk meg decemberben.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára december 29-én arról számolt be, hogy meghaladta az egymilliót a nemzeti konzultációban résztvevők száma.