Kovács Zoltán: A járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed

Kovács Zoltán: A járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. március 15-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan és kétségbeesetten terel, miközben az elmúlt hetek adataiból nyilvánvaló, hogy a járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed – közölte szombaton egy Facebook-oldalán megjelent bejegyzésében a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Az MTI által is idézett posztban Kovács Zoltán azt is írja: ennek az az oka, hogy a főpolgármester későn intézkedett, nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra. „Van saját hatásköre és felelőssége, ideje lenne ezzel foglalkoznia” – olvasható a bejegyzés végén.

Az államtitkár posztjában megosztott egy diagrammot is a fővárosi fenntartású idősotthonban elhunyt emberek számát bemutatva. Az információ szerint ilyen intézményben eddig 93 koronavírus-fertőzött halt meg, közülük 64-en fővárosi idősotthonban. Mivel Budapesten és Pest megyében eddig 320 koronavírusos beteg hunyt el, így „minden ötödik budapesti és Pest megyei elhunyt egy fővárosi fenntartású idősotthonból kerül ki” – írta Kovács Zoltán.

Karácsony nem érti, miért nem kapják meg a budapesti fertőzöttségi adatokat | Magyar Hang

A főpolgármester úgy látja, hogy a koronavírus-járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz.

Korábban szombaton, szintén a Facebookon, Karácsony Gergely arról írt: „Ma sem adott választ az operatív törzs arra, megkapjuk-e végre a kormánytól a Budapestre vonatkozó fertőzöttségi adatokat. Pedig ezekre egyre nagyobb a szükség, a város újranyitásának tervezése miatt, de azért is, mert szaporodnak az ellentmondások, egyre több a tisztáznivaló.”

A főpolgármester szerint a PCR-tesztek magánszolgáltatók általi adatközlései azt a gyanút erősítik, hogy a járvány elsősorban a kórházakban és a kórházakból fertőz.