Közel 14 milliárd forintba kerülhettek darabonként a kormánytagok által használt luxusgépek

Közel 14 milliárd forintba kerülhettek darabonként a kormánytagok által használt luxusgépek

A HA-LKX és 606-os lajstromjelű repülőgépek Tel-Avivban 2019. március 19-én (Fotó: Rami Mizrahi/Átlátszó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas összeget, darabonként 13,7 milliárd forintot fizethetett a Magyar Honvédség azért a két használt luxus repülőért, amellyel tavaly óta repülnek a kormánytagok, illetve a köztársasági elnök. A Falcon 7X típusú, 12-16 személy szállítására alkalmas két üzleti gép (business jet) vételáráról nem ad ki információt a kormány, illetve a honvédelmi tárca, a Népszava azonban érdekes adatokra bukkant.

A napilap szerint még a megszűnt Zoom.hu derítette ki, hogy az egyik üzleti gép a honvédelmi minisztérium egyik cégének, a HM EI Zrt.-nek a tulajdonában van, és polgári gépként vették nyilvántartásba. A repülőt idén tavasszal vette át a honvédség, ezért feltételezték, hogy a HM EI Zrt. tavalyi üzleti beszámolójában a gép vásárlásról részletekkel szolgálnak. Ám a cégbírósághoz benyújtott iratokban egy utalás sincs a HA-LKX lajstromjelű gép megvásárlásáról, egyedül a mérlegben található egy 13,7 milliárd forintos tétel – ami az egyik Falcon árára utalhat. Ugyanis a cég által vásárolt áruk készletértéke 2017-ről, 2018 végére 15,5 milliárd forintra emelkedett, ami 13,7 milliárddal magasabb a nyitóállománynál.

Az elmúlt években ezen a soron rendre pár száz millió forintnyi készletet számoltak el, így a tíz milliárdot jócskán meghaladó növekedés egyik évről a másikra több, mint figyelemre méltó. A cég üzleti beszámolójából annyi derül ki, hogy a 13,7 milliárd forintos növekedés – amely pontosan megegyezik egy használt Falcon becsült árával - „kereskedelmi áruügylet” következménye.

Fegyverre több jut jövőre, útra kevesebb | Magyar Hang

Mi várható a közútfejlesztések és a honvédelmi beruházások terén? Nagyító alatt a büdzsé, 3. rész.

A beszámolóról, illetve az árukészlet 13,7 milliárd forintos növekedéséről a tulajdonos Honvédelmi Minisztérium nem nyilatkozott, ahogy az árra adott becslést sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandóak, mert az adatok nem nyilvánosak.

Lapunk honvédség közeli forrásból úgy tudja, a tárca a Zrínyi 2026 program keretében zajló fejlesztések, beszerzések egyes tételeiről nem kommunikál áradatokat, annyit tudni, a teljes, majd egy évtizedes tervvel összefüggésben a beszerzések mintegy háromezer milliárd forintra rúgnak majd. Az Orbán-kormány által korábban beszerzett két Airbus A319-es és a két Falcon azért tartozik a honvédség alá, mert amellett, hogy a magyar haderő logisztikai feladatait is ellátják, egyedül ott tudják megoldani a légi járművek szakszerű üzemeltetését.