Köztereseket rendeltek ki Debrecen csütörtöki közgyűlésére

Köztereseket rendeltek ki Debrecen csütörtöki közgyűlésére

Debreceni közgyűlés szokatlan biztonsági intézkedések mellett (Fotó: Szabó Zsolt László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szokatlan, fokozott biztonsági intézkedések mellett tartanak csütörtökön közgyűlést Debrecenben. Közterület-felügyelők jelenlétének kirendelését látták ugyanis indokoltnak az ülésre. A Vármegyeházára áthelyezett ülésnek otthont adó ülésterem előtt érkezésünkkor összesen négy közterest számoltunk.

Érdekesség, hogy a különleges körülmények között tartott ülésnek már reggel híre ment: a közeli kisboltba betérve ugyanis fültanúi voltunk, amint jól értesült vásárlók a közgyűlés miatti intézkedések soráról beszélgettek, más konkrétumokat is emlegetve.

A közterület-felügyelők feltűnése a önkormányzati ülésen az elmúlt hetek közéleti eseményeinek fényében különösen figyelemre méltó. Emlékezetes: a kínai CATL Debrecenbe tervezett akkumulátorgyára ügyében tartott két közmeghallgatás kiabálásba, ordibálásba torkollott, a január 20-i fórumra politikai aktivisták és magánszemélyek molinókat feszítettek ki, mi több, fizikai atrocitásra is sor került. Emellett az akkugyár miatt több tüntetést tartottak a városban. Az egyik megmozduláson civilek egy 12 ezer aláírást tartalmazó civilek petíciót is átadtak a városvezetésnek, ám sérelmezték, hogy nem Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester vette át, hanem helyette Szekeres Antal jegyző. Ezen kívül szerdán döntöttek a debreceni Helyi Választási Bizottságban arról, hogy az akkugyárak ügyében benyújtott három népszavazási kezdeményezés kérdéseiből egyet sem hitelesítenek.


A közteresek jelenlétének okára napirend előtt rákérdezett a Civil Fórum egyik képviselője. Szekeres Antal jegyző azonban nem a fenti körülményekkel magyarázta a kirendelésüket. Azt válaszolta: mivel az önkormányzat bérlője az ülésnek otthont adó Vármegyeháza Árpád-termének, a felügyelők arra vigyáznak, hogy csak a bérelt ingatlanrészt használják. Némiképp árnyalja ugyanakkor a jegyző állítását, hogy az ülés második felében már nyomuk sem volt a köztereseknek.

Debrecen közgyűlése azért a Vármegyeházán tartja csütörtöki ülését, mert a Városházát felújítják. Egyebek mellett ma szavaznak a város költségvetésének elfogadásáról. Az erről szóló napirendi pont tárgyalásáról egyébként kivonult a Demokratikus Koalíció két képviselője.