Kubatov: Nem én küldtem zsoldossereget a Dunai Vasműhöz

Kubatov: Nem én küldtem zsoldossereget a Dunai Vasműhöz

Kósa Lajos és Kubatov Gábor fideszes képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Facebook-oldalán utasította vissza Kubatov Gábor, hogy „zsoldossereget” küldött volna a Dunai Vasműhöz. Erről korábban a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke, Stummer János beszélt, arra kérve a Fidesz-alelnököt, hogy „kösse meg a kutyáit, ne fenyegesse tovább a dunaújvárosi embereket.”

Kubatov kijelentette, az ügyhöz neki semmi, de semmi köze. Ennél jobban viszont nem kívánt belemenni a Dunaferr-esetbe, ehelyett inkább Stummer Jánost támadta. Mint írta, a jobbikos képviselő szerinte a véletlenek szerencsétlen egybeesése nyomán került a nemzetbiztonsági bizottság élére, ő viszont úgy látja, még éjjeliőrnek sem lenne való. „Ha nem vették volna észre, Dunaújvárosban azóta van veszélyben a helyiek nyugalma és békéje, valamint százak munkahelye, amióta a gyurcsányisták a jobbikosokkal karöltve átvették a város irányítását” – zárta posztját Kubatov Gábor.

Stummer vasárnap tartott sajtótájékoztatót Dunaújváros jobbikos országgyülési képviselőjével közösen. A bizottsági elnök szerint a „zsoldossereg” megjelenésének nemcsak nemzetbiztonsági, de gazdaságbiztonsági kockázatai is vannak, miután a Dunai Vasmű termelési profilja egyedülálló az országban, a hely pedig sok ezer embernek ad munkát. Hozzátette, az elhárítástól és a hírszerzéstől is soron kívüli tájékoztatást fog kérni. A jobbikos Kálló Gergely pedig azt mondta, Mikó István elismerte, ő áll a pénteki események mögött. Aznap ötszáz fekete ruhás biztonsági ember jelent meg a városban, akik megpróbáltak bejutni a Dunaferr gyárába. Kálló szerint ha Mikó a többségi tulajdonos nevében járt el, akkor a felhatalmazással törvényesen átvehette volna a Dunaferr vezetését.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szombaton közölte az MTI-vel, hogy a tulajdonosok közötti konfliktus miatt rendőri intézkedésre volt szükség. A rendőrség a megfelelő létszámú erőket összevonva intézkedett, személyeket igazoltatott, illetve gépjárműveket ellenőrzött. Közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt egy esetben szabálysértési eljárást kezdeményeztek.

A Dunaferr a honlapján azt írta, hogy az ukrán kisebbségi tulajdonos nevében egy „zsoldos csapat” jelent meg, az elmúlt hónapok „verbális és jogi agressziója után fizikai agresszióra készült.” A cégvezetés úgy tudja, Tatjana Taruta kisebbségi tulajdonos és körei képviseletében Mikó készült a zsoldos csapattal elfoglalni a vasművet. Az orosz többségi és az ukrán kisebbségi tulajdonos közel egy éve harcol a Dunaferr irányításáért.