Kunhalmi Ágnes: Keressen magának más EP-listavezetőt a Fidesz

Kunhalmi Ágnes: Keressen magának más EP-listavezetőt a Fidesz

Kunhalmi Ágnes (Fotó: Facebook/Kunhalmi Ágnes)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Méltatlansági eljárást kezdemény a Demokratikus Koalíció Novák Katalinnal szemben, amiért tavaly elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesét. K. Endrét azért ítélték el, mert a V. János igazgató által szexuálisan bántalmazott gyerekeket próbálta rávenni hamis vallomások aláírására. A DK kezdeményezése mellé felsorakozott az MSZP is, támogatva Novák Katalin megfosztását államfői tisztségétől. Kunhalmi Ágnest kérdeztük telefonon arról, valóban keresztülvihetőnek tartják-e ezt, és jogilag megállja-e a helyét szerinte, hogy a köztársasági elnök megsértette az alkotmányt.


– Mennyire gondolják komolyan, hogy van bármi esélye Novák Katalinnal szemben egy megfosztási eljárásnak? Orbán Viktoron kívül dönthet valójában bárki is arról, meddig marad államfő?
– Nem látok rá esélyt. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében, ebben a fideszes autoriter rendszerben nem vonulnak vissza, hiszen az a gyengeség jele lenne. De a társadalomnak igenis látnia kell, hogy méltatlanná vált arra a pozícióra, amit most betölt.

– De ha autoriter a rendszer, miért próbálnak most is olyan parlamenti eljárást kezdeményezni, amelynek még csak realitása sincs?
– Ez egy nagyon régi vita. Autoriter rendszer, parlamentáris demokrácia névlegesen. De nem ez a lényeg, mert a parlamenti többség adja a kormányzati többséget is. Ha a parlamentben kétharmad van, akkor lényegében azt csinálnak, amit akarnak. A rendszer sajátossága, hogy a Parlament nem független ellensúlya a kormánynak, hanem a kormányzati erő biztosítéka. Az ellenzéknek kellene ellensúlynak lenni, nem véletlenül korlátozta a Fidesz a magyar ellenzék jogait, lehetőségeit. A mai nap is azt bizonyítja, hogy a Fidesz nem engedi az ellenzék alkotmányos jogainak érvényesülést, mert ma is megakadályozta a rendkívüli ülést, csak napirend előttik hangozhattak el. A kétharmaddal pedig sajnos vissza is élnek. Ami viszont súlyosabb, és erre az MSZP fel szeretné hívni a figyelmet: kellett valaki, aki ellenjegyzi a köztársasági elnök kegyelmi döntését. Aki pedig a mindenkori igazságügyi miniszter. Varga Judit volt, aki szentesítette akkor a döntést. Az MSZP ezért azt követeli, keressen más EP-listavezetőt magának a Fidesz. Varga Judit megtagadhatta volna Novák kegyelmi döntését, de nem tette. Nem képviselheti Magyarországot az EP-ben.

– Az államfői tisztségtől való megfosztásra akkor kerülhet sor, ha az érintett megsérti valamely törvényt vagy magát az alkotmányt. Novák Katalin kegyelmi döntéséről ezt valóban ki lehetne mutatni? Jogilag ez nem feltétlenül végigvihető.
– Politikai kérdésnek tekintjük az ügyet, ezért politikai felelősségre vonás szükséges. Hiszen tudjuk, a köztársasági elnök kegyelmi ügyekben korlátlan döntési joggal bír. Ugyanakkor meg kellene vizsgálni jogilag azt is, Novák megsérthette-e az Alaptörvényből az élethez és emberi méltósághoz való jogot, továbbá a XV. cikk 5. bekezdését, amely külön intézkedésekkel védi a gyermekeket és családokat. Megsérthette-e az Alaptörvény XVI. cikk első bekezdését is, amely kimondja, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges védelemhez és gondoskodáshoz? Ebből a három cikkből az AB is azt a következtetést vonta le, hogy az államnak van intézményvédelmi kötelezettsége, vagyis az államnak aktívan védenie kell a gyermekek jogait. Továbbá azt kellene még vizsgálni, hogy az igazságügyi miniszter kegyelmi ügyekben történő előterjesztéseinek és ellenjegyzéseinek gyakorlata megfelel-e büntetőpolitikai, családpolitikai elveknek.

– Mit gondol azokról a magyarázatokról, amelyek a Magyar Nemzetben jelentek meg? Azt írták, már úgyis házi őrizetben volt, és hogy nem is ő követte el a pedofil bűncselekményt.
– Próbálják mosdatni, de hát védhetetlen. Olvastam azt is, hogy koncepciós perről beszélnek. Az igazságszolgáltatás függetlenségét is sértheti Novák döntése, mert egy felülvizsgálati eljárás ideje alatt hozta meg a döntését. Jogi hibák esetén felülvizsgálati kérelemre, új tények felmerülésekor perújításra van szükség, nem pedig elnöki kegyelemre. De az egykori igazgatóhelyettes felülvizsgálattal is fordult a Kúriához, az pedig hónapokkal az elnöki határozat után helybenhagyta az első- és másodfokot. Az a legszomorúbb, hogy a kegyelmi döntés nem csak azt üzeni, hogy a Fidesz a pedofilok bűntársait is védi, illetőleg beavatkozik az igazságszolgáltatás menetébe, mert az államfő a Kúria döntése előtt nyúlt bele ebbe a történetbe. De azt is üzenik, hogy a kiszolgáltatott gyerekeknek el kell tűrniük a feljebbvalóik visszaélését. A hierarchia tisztelete a keresztény-konzervatív értékrend szerint, amely Orbán társadalmi rendjét alapvetően erkölcsileg meghatározza, felülírja akár még az olyan bűncselekmények leleplezését is, mint a pedofília. Ez a fő probléma!

– A Momentum péntekre hívott össze tüntetést. Elmennek rá önök is?
– Én tervezem.