Novák Katalin hivatala: Pedofilnak nem adtunk kegyelmet

Novák Katalin hivatala: Pedofilnak nem adtunk kegyelmet

Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zavaros magyarázatot adott lapunknak a Sándor-palota arra, hogyan kaphatott köztársasági elnöki kegyelmet a férfi, aki a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyetteseként éveken át eltusolta főnöke pedofil bűncselekményeit – azaz zaklatási esetek, szexuális kényszerítések tucatjait.

A kegyelem tényéről elsőként a 444.hu számolt be, egy olvasói jelzés alapján: mint kiderült, Novák Katalin tavaly április végén elnöki kegyelemben részesítette az intézményvezetőt, aki a jogerős ítélet alapján

  • nem csak hogy tudott róla, hogy a bicskei otthont vezető V. János szexre kényszerített több, a gyermekotthonban lakó kiskorút,
  • de hamis vallomást is szerkesztett az egyik áldozat nevében,
  • a zaklatott fiút pedig rábírta, hogy visszavonja a V. Jánost érő vádakat.

A volt igazgatóhelyettes másodfokon 3 év 4 hónap letöltendő szabadságvesztést kapott, Novák Katalin döntésével azonban ezt a büntetést öt év próbaidőre felfüggesztette. Sőt, az elnök kegyelemből elengedte a foglalkozástól eltiltás büntetés és a közügyektől eltiltás mellékbüntetés hátralévő részének végrehajtását is – ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pedofil bűnözőt fedező férfi újra dolgozhat tanárként vagy akár iskolaigazgatóként.

Ha csak segíti a pedofilt, az még belefér?

Mikor a Magyar Hang arról kérdezte Novák hivatalát, hogy az elnök miért döntött így, és magát kereszténynek valló politikusként nem érzi-e döntését erkölcsileg visszásnak, a Sándor-palota az alábbi választ küldte (nem csak nekünk, hanem az esetről előszőr beszámoló portálnak is). „Tisztelt Kolléga! Novák Katalin elnöksége alatt pedofiloknak nincs és nem is lesz kegyelem. A pedofíliával szemben nincs mentség. Akit pedofília miatt ítéltek el, eddig sem kapott és ezután sem kap elnöki kegyelmet. Konkrét kegyelmi ügyekben a harminchárom éves hagyományoknak és a jogszabályoknak megfelelően nem tudunk részletes tájékoztatást adni.”

Magyarán egy pedofil elkövető bűntársának még kijárhat Novák kegyelme. Ahogy a terrorvádak miatt elítélt Budaházy Györgynek és öt társának is. A 444.hu értesülése szerint a volt iskolai vezető ügyében tavaly április 27-én hozott döntést az államfő – azon a napon, amikor összesen 40 elítéltnek adott kegyelmet, köztük Budaházy társaságának. Vagyis, Novák Katalin a pápalátogatás alkalmából mentesíthette V. János bűntársát.

A bicskei gyermekotthon korábbi igazgatója, V. János 2004-16 között legalább tíz fiút molesztált, akik közül többen 2016 októberében az RTL Házon kívül című műsorában beszámoltak minderről. Két áldozat, Illés Levente és Pop Mert Julián arcukat és nevüket vállalva mesélték el történetüket.