L. Simon, Demeter és Vidnyánszky is kiálltak a feljelentett államtitkár mellett

L. Simon, Demeter és Vidnyánszky is kiálltak a feljelentett államtitkár mellett

Fekete Péter (Képernyőfelvétel: Magyarországi Evangélikus Egyház / Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közös közleményben állt ki Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár mellett több, kormányhoz közel álló intézményvezető is, amelyet a kormánybarát Origo közölt vasárnap. Az ügy előzménye, hogy pénteken derült ki az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár avatóján, hogy Feketének különös szokása van, ahogy ő fogalmazott „megszokhatták már, hogy ha valahova meghívnak, akkor egy másik intézményből, egy másik polcról leemelek valamit és elhozom magammal”. Az avatóra például a Petőfi Múzeumból (PIM) hozott el egy focilabdát a politikus. Emiatt a PIM volt igazgatója, Prőhle Gergely, aki egyben a pénteki esemény házigazdája volt, a következőket mondta: „Ugye volt idő, amikor én a Petőfi Irodalmi Múzeumból sok mindent elhozhattam volna. Nem tettem. Remélem vissza is viszed ezt a labdát, kedves Péter!” 

Az ügyben a Jobbik politikusa, Brenner Koloman feljelentést is tett folytatólagosan elkövetett lopás miatt. – Ezek arcátlan módon még a közgyűjteményeinket is meglopják! – írta erről szóló közleményében.

Most viszont több intézményvezető is közleményt adott ki Fekete Péter mellett. – Fekete Péter kulturális államtitkár az elmúlt négy évben többszáz kulturális eseményt, intézményt nyitott meg. Ezen alkalmak egy jelentős részén kulturális intézmények kiállítási tárgyainak bemutatásával szemléltette a magyar kulturális tradíciók szövetét, összhangját és egymásra épülését. Azok, akik ezt a szellemes, szimbolikus és formabontó szemléltető módszert – amelynek használata során a jogszabályok szerint járt el – újságírói és jogi eszközökkel támadják, csak azt árulják el, hogy ők nem vettek részt ezeken a rendezvényeken, de nem is próbálták megismerni a valós tényeket – állították. 

Közleményük azzal folytatódott, hogy az érintettek „képmutató hecckampány helyett inkább járjanak az eddiginél lényegesen többet kiállításra, színházba, koncertre, táncelőadásra, operába, olvassanak sokkal több könyvet, nézzenek jó filmeket és hallgassanak sok zenét. Ha megteszik, akkor talán majd belátják, hogy nem a kulturális értékek és értékteremtők előtt tisztelgő gesztus, hanem annak tudatos félreértelmezése az elítélendő cselekedet”.

Az alábbi személyek írták alá a kiállást: Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója, Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Kiss B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója, Szabó Ágnes, a Gózon Gyula Kamaraszínház igazgatója, Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója.

Címkék: Fekete Péter