Lakner Zoltán: Fúrási, reszelési, macherkedési technikákat elég sokat láttunk az elmúlt tíz évben

Lakner Zoltán: Fúrási, reszelési, macherkedési technikákat elég sokat láttunk az elmúlt tíz évben

Lakner Zoltán politológus (Fotó: Lakner Zoltán Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közös nyilatkozatban deklarálták az ellenzéki pártelnökök, hogy a 2022-es parlamenti választáson mind a 106 egyéni választókerületben közös jelölteket fognak állítani. Hogy ennek az ünnepélyes leszögezésére miért kellett augusztus 13-ig várni, mikor már az önkormányzati győzelmek éjjelén, október 13-án is világos volt, azt nem tudni – írja Lakner Zoltán politológus a Jelen hetilap honlapján.

Úgy látja, alaposan megkésett a pártelnöki csúcs, de méltánylandónak tartja, hogy az ellenzéki pártok megpróbálnak az események irányítóiként fellépni. A közös egyéni jelöltek szükségességének kimondásával azonban csak az ellenzéki közvélemény minimumelvárásának tettek eleget – szögezi le. „Az is tény ugyanakkor, hogy ilyen sem volt még, bármely korábbi, a NER-ben tartott választást több mint másfél évvel megelőzően” – teszi hozzá.

Logikusnak nevezi, hogy lesz közös program, de ez csak „a szakértői stábok, a háttérintézmények, az azokat működtető pártalapítványok szoros együttműködéséből születhet”. Ehhez össze kell hangolni az anyagi erőforrások felhasználását és a politikai kommunikációs tevékenységet. „Egy kormányprogramértékű cselekvési terv sokkal többet kíván az alkalmankénti közös sajtótájékoztatóknál”. 

Ugyanakkor az sem várható el, hogy máris olvadjanak egymásba a pártok, mert „az út végén nem a különbségek megszüntetése, hanem egy üzemszerű együttműködés létrehozása áll”. Ha a szövetkező ellenzéki pártok nem kizárólag rendszer- és kormányváltást akarnak elérni, hanem egy tartósan fennálló élhető Magyarországot kívánnak létrehozni, ahol a nézetkülönbségeket meg lehet vitatni és tudják kezelni, akkor erre nem a teljes önfeladás a válasz. 

Ez esetben viszont az ellenzéki közvéleménynek is valamennyire el kell tudnia fogadni a koalíciós vitákat, „ha mondjuk azok nem nettó hülyeségekről szólnak, hanem valódi kérdésekről” – véli az elemző. „Fúrási, reszelési, macherkedési technikákat elég sokat láttunk az elmúlt tíz évben, ezeket érdemes lenne meghaladni” – teszi hozzá.

Az ellenzéki összefogásnak komoly vizsgája lesz a 106 egyéni jelölt kiválasztása, a közös vagy külön listák ügye, illetve a közös miniszterelnök-jelölt kiválasztásának módja is. „Megannyi valóban nehéz kérdés van tehát az asztalon, amelyek megválaszolásához az ellenzéki pártok végre hozzákezdhetnek, miután közösen kinyilatkoztatták azt, ami eddig is nyilvánvaló volt ” – zárja írását Lakner Zoltán.

Mint lapunk megírta, az ellenzéki összefogás első megmérettetése a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületben lesz, az október 11-i időközi országgyűlési választáson. A jobbikos Bíró László agrárvállalkozó lesz az ellenzék közös jelöltje, akit már be is mutattak a pártok. Azért kell ebben a választókerületben időközi választást tartani, mert a térség korábbi országgyűlési képviselője – Koncz Ferenc (Fidesz-KDNP) – júliusban motorbalesetben elhunyt. A kormánypárt valószínűleg a lányát, Koncz Zsófiát indítja.