Hivatalos: Közös programmal és közös jelöltekkel váltanák le a kormányt az ellenzéki pártok

Hivatalos: Közös programmal és közös jelöltekkel váltanák le a kormányt az ellenzéki pártok

Kézfogás (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Az ellenzéki pártok, meghallva a választóik akaratát, a mai napon megkezdték a hivatalos egyeztetéseket pártelnöki szinten a 2022-es országgyűlési választásra való felkészülésre. Már az első találkozón a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd elnökei kinyilvánították azon szándékukat, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak a hatalom jelöltjével szemben, és győzelem esetén a közösen elfogadott program és elvek alapján együtt kívánnak kormányozni Magyarország érdekében” – olvasható az ellenzéki pártok közös közleményében. 

A pártelnökök megállapodtak abban is, hogy az ország érdekében közös programot alkotnak, és az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál a tárgyalásos út mellett az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik. 

Az ellenzéki pártok vezetői egyúttal döntöttek arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben az időközi országgyűlési választáson a jobbikos Bíró László személyében közös összellenzéki jelöltet állítanak.

Ez az a körzet, amelyet a 2018-as választáson a fideszes Koncz Ferenc nyert meg. A képviselő nemrég bekövetkezett halálos motorbalesete után lánya, Zsófia indul a Fidesz-KDNP jelöltjeként az időközi parlamenti képviselői választáson.

A napokban Márki-Zay Péter nyilvánult meg az ellenzéki összefogás fontosságáról. Mint a Facebookon írta, „ha mind a 106 körzetben a választók döntik majd el, ki a Fidesz legyőzésére legalkalmasabb közös jelölt 2022-ben, akkor az ellenzéknek akár kétharmados, rendszerváltó többsége is lehet majd az új parlamentben.”

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint az előválasztás a nyílt vitákkal, a jelöltek kampányával növeli az ellenzéki aktivitást, a tudatos választói magatartást, és kiszűri az elfogadhatatlan és esélytelen pártjelölteket, akik nem ismerik a körzetüket, nem dolgoznak a kampányban, hiszen csak veszíteni küldik le őket a pártközpontok.