„Legyalulták a vidéki nyilvánosságot”

„Legyalulták a vidéki nyilvánosságot”

Fotó: Nyomtass te is

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mára egyértelművé vált: a kormány stratégiája, hogy a vidéket elszigetelje, és csak a kabinet számára kedvező hírek jussanak el a falvakba, éppen ezért kulcskérdés, hogy valahogy bejuttassuk a valóságot tükröző információkat oda is, ahova egyébként nem jut el semmi – jelentette ki lapunknak L. László János, az eDemokrácia Műhely Egyesület elnöke, a Nyomtass te is! projekt elindítója, szervezője. A Nyomtassteis.hu portálról letölthető újság készítői most azon dolgoznak, hogy a vidéki független hírportálokkal összehangolják tevékenységüket, ezáltal még több emberhez vigyék el a valódi híreket.

– Tavaly augusztusban kezdtük a munkát, és már az 58. számnál tartunk. Emellett rengeteg mutációt is készítettünk: megyei verziókat és alkalmi újságokat például az időközi választásokra. Január óta 50 ezren töltötték le az internetről a lapot. Arról sajnos nincs pontos adatunk, hogy ezekből mennyit nyomtattak ki, és mennyit terjesztettek, azt viszont tudjuk, hogy január óta 124 ezren keresték fel a honlapunkat. Volt olyan hónap, amikor 41 ezren. Összesen 81 településről kaptunk visszajelzést, hogy rendszeresen vagy alkalomszerűen nyomtatják, szórják a lapjainkat, van, ahol tíz példányban, de olyan is akad, ahol ötezerben – összegzi a fontosabb adatokat L. László János. A Nyomtassteis.hu készítői azt vállalták, hogy a sajtóban még meglévő, valódi újságírást művelő szellemi műhelyek által írt cikkeket minél több olvasóhoz juttatják el.

Legfontosabb célközönségük azon falvak lakói, ahova nem jutnak el a valódi hírek, ahol szinte kizárólag csak a kormányzati propagandához férnek az emberek. A félbehajtott A4-es lap méretű újság úgy készül, hogy szerkesztői kiválogatják a legfontosabb ötven hírt az elmúlt hétről, lerövidítik őket, közérthetőbb nyelvezetre fogalmazzák át, és figyelemfelkeltőbb címmel látják el. A szerkesztőségben újságírók dolgoznak tördelő, grafikus és korrektor mellett épp úgy, mint egy „rendes” lapnál.

[caption id="attachment_6651" align="aligncenter" width="1000"]

Fotó: Nyomtass te is[/caption]

A Nyomtass te is! számára két fontos csoport létezik: a kistelepülések lakói mellett meg kell találniuk azokat az önkénteseket is, akik hajlandók a munkában részt venni, akár tartalom-előállítóként, a nyomtatást vállalóként vagy terjesztőként. Örök vitatéma a munkatársak körében, hogy milyen tartalmat sűrítsenek a heti négy apró oldalra. A projektindító elmeséli, hogy végül sikerült megegyezésre jutniuk: a korrupciós ügyeket, a közpénztolvajlásokat már csak regisztrálják, hiszen annyi van belőlük, hogy az emberek immunissá váltak ezekre a hírekre. Amikor például százmilliárdos korrupciós ügyekről adnak hírt, nem is a lenyúlásnál alkalmazott módszert próbálják elmagyarázni az olvasóknak, hanem a százmilliárdos összeg nagyságrendjét igyekszenek felfoghatóvá tenni.

A „vájt fülű” médiafogyasztó máshonnan is tájékozódik, ezért a Nyomtassteis.hu mostanában leginkább a szociális ügyekről, az oktatásügyről és az egészségügyi rendszerről szóló híreket közli. A falvakban leginkább a véleményvezéri szerepet betöltő emberek számára igyekeznek muníciót adni. Ábrákkal, rajzokkal segítik az információk megértését. A szervező megemlíti azt a jól sikerült infografikát, amellyel bizonyították, a nagy migrációs hullámot annak idején nem a magyar határon felhúzott kerítés állította meg, hanem a német–török megállapodás.

– Teljesen egyértelművé vált az évek során, hogy a kormányzat célja a vidék elszigetelése, hogy csak az általa sulykolt hazug információk jussanak el a falvakba. Ezért tartottuk kulcskérdésnek, hogy valahogy bejussunk oda, ahova egyébként nem jut el semmi – mondja a projekt főszervezője. – A kistelepülésen az idősek nem bújják a világhálót, de még az internetező fiatalok jó része is csak három-négy oldalt követ rendszeresen, és ezek nem épp a vezető mértékadó hírportálok – teszi hozzá. Szerinte sok netező sem találja meg a tájékozódáshoz szükséges információkat, mert olyan oldalakat néz, ahol véletlenül sem találkozik ilyen hírekkel.

A kezdeményezők is egyetértettek abban, hogy a legkisebb településekre csak nyomtatott formában lehet eljuttatni a valóságról szóló híreket. Amikor ez számukra egyértelművé vált, keresték a legolcsóbb megoldást. Az is újszerű ebben a módszerben – meséli L. László –, hogy kombinálja a nyomtatott formát az internettel, vagyis bárki bárhol le tudja tölteni az újságot a Nyomtassteis.hu portálról. A Facebookon is meg lehet találni az oldalukat. – Ennél olcsóbbat nem lehet kitalálni – mondja –, a költségét már le lehet szorítani oldalanként 5 forintra. Vagyis mindössze 5 forinttal is fel lehet venni a küzdelmet a kormányzati médiával szemben – jegyzi meg. Vonatokon is terjesztik a lapot, sokszor autókkal mennek el a kiválasztott településekre. Debrecenben, Miskolcon, Tótkomlóson, Szegeden, Esztergomban, Veszprémben már önállóan tevékenykedő csoportok működnek.

A Nyomtass te is!-nél most a független megyei portálokkal együtt – mint amilyen például Szabad Pécs, a Szeretgom, a Veszprém Kukac, a Borsod24 vagy a Szegedi Csípős – dolgozzák ki az együttműködés lehetőségeit, és hangolják össze tevékenységüket. Mivel a megyei lapokat felvásárolták, és a propaganda szolgálatába állították, nagyon nagy szükség van erre – véli L. László. Már valódi híreket sugárzó rádiók sincsenek, és tévéből is alig van, a legtöbb önkormányzat fideszes irányítás alatt áll, így a helyi önkormányzati lapok is csupán propagandakiadványnak tekinthetők – sorolja. – Ha ezekhez még hozzávesszük az ingyenes újságokat, a politikai reklámokat, az óriásplakátokat, amelyek már csak nekik vannak, akkor könnyű belátni, hogy a kormányzat lényegében tökéletesen legyalulta a vidéki nyilvánosságot.

L. László Jánosék úgy látják, a vidéki nyilvánosság újjáépítésének legolcsóbb módja az internetes híroldal. Vagyis a megoldás az lenne, hogy minden megyében, ahol még nincs, létre kellene hozni egy független portált, ahol legalább két-három újságíró dolgozik, aki képes kontrollálni a helyi hatalmat. Számukra lenne fontos partner a Nyomtassteis.hu, mert így, velük együttműködve tudnák a leghatékonyabban és a legszervezettebben biztosítani lapjuk terjesztését. Már dolgoznak a meglévő portálok hálózattá szervezésén, hogy egymástól is át tudjanak venni anyagokat. – Így nagyobb értéke lenne a reklámpiacon – teszi hozzá az eDemokrácia elnöke.

Helyben senki nem mer reklámozni egy ellenzéki hangvételű sajtóorgánumban, ezért csak a nagy cégek országos reklámjaira számíthatnak, de a nagy vállalatokat a néhány tízezres elérésű helyi lapok nem érdeklik. Azonban ha sikerül egybeszervezni a kisebb orgánumokat, az már jelenthet potenciált a hirdetők számára. A független hírportálok működtetési költségeit egyrészt közadakozásból oldanák meg, elsősorban a megyéből elszármazott vállalkozók segítségére számítanak, másrészt külföldi forrásokhoz szeretnének hozzájutni. Például pályázatot nyújtottak be az Európai Unióhoz, de mivel azt úgy írták ki, hogy az internetes kategóriában csak nagy elérésű portálok indulhatnak, első lépésként összefogták a már meglévő vidéki portálokat. Összesen tizennégyet sikerült bevonni az együttműködésbe, és így már megvan az a kattintásszám, amelyet az EU megkövetel a pályázaton indulóktól.

– Jelentős probléma most a letargia – állapítja meg. – Az ország fele, amelyik nem a kormányzó pártra szavazott, úgy látja, nagyon nincsenek rendben a dolgok. Ennek az oldalnak ma nincs sikerélménye, pedig majdnem annyian szavaztak az ellenzékiekre, mint a kormánypártokra; az ellenzéki oldal most súlyos veszteségként éli meg a választási eredményt – jegyzi meg. Ha az ellenzéki oldalnak is lenne valamiben sikerélménye, feloldhatná a passzivitást, a fásultságot. Az, hogy minden megyében legyen egy független portál, olyan nagy léptékű ügy, hogy ha megvalósul, már észrevehető hatása lehet, azonban elég kicsi ahhoz, hogy reálisan megvalósítható céllá váljon. „Lépjünk egyet azért, hogy újraépítsük vidéken a nyilvánosságot. De ez csak lépésről lépésre mehet” – hangsúlyozza L. László János.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 17. számában jelent meg, 2018. szeptember 7-én. Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 17. Magyar Hangban? Itt megnézheti.