Lemondja a kormány, a főváros és az ellenzék a március 15-ei ünnepségeket

Lemondja a kormány, a főváros és az ellenzék a március 15-ei ünnepségeket

Orbán Viktor miniszterelnök az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben 2019. március 15-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarországon is megjelent koronavírus miatt fogalmazta meg ezt az ajánlását szombaton kora délután az operatív törzs. A kormány pedig megfogadta, csakúgy, mint a főváros.

A kormány elfogadja az operatív törzs ajánlását és lemondja a március 15-re tervezett központi ünnepséget – közölte szombaton délután Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Mint írták, bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség hazánk legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek. Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja. Az önkormányzati ünnepségeknek, helyi rendezvényeknek országos kihatásuk nincs, ezért azokról a helyi rendezők döntenek.

A főváros is tervezett már korábban megemlékezést március 15-én estére a Városháza parkba, ahol a felszólalók között Karácsony Gergely főpolgármester és – mások mellett – Alföldi Róbert vagy éppen Csákányi Eszter neve is szerepelt.

Karácsony Gergely a kormány döntése után nem sokkal a Facebookon közölte, hogy az operatív törzs javaslatának megfelelően úgy döntöttek, hogy a rendezvényt nem tartják meg. – Nincs fontosabb a budapestiek biztonságánál, egészségénél. Bízom benne, hogy mihamarabb sikerül legyűrni a járványveszélyt, és akkor pótolni tudjuk az elmaradt találkozást – fűzte hozzá a főpolgármester.

Az ellenzéki pártok is jelentettek már be egy rendezvényt korábban a Batthyány térre. A Momentum közölte, hogy az érdeklődők egészségének védelme érdekében közösen úgy döntöttek, hogy ez a megmozdulás is elmarad.