Lemondott Ózd karlendítős alpolgármestere

Lemondott Ózd karlendítős alpolgármestere

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Október 31-i hatállyal lemondott Ózd alpolgármestere, akiről két náci karlendítős fotó került nyilvánosságra – írja a Telex.

Farkas Péter Barnabás mindkét képe Katowicében készült, a holokausztot bemutató múzeum épületénél. Az elsőről az alpolgármester azt mondta, csupán egy félreérthető mozdulat, mert valójában integetett a többieknek, a második viszont már egyértelműbben idézte a náci karlendítést. Időközben ugyanezen az alkalmon készült másik kép is előkerült, ahol a korábbi alpolgármester is karlendítést idéz, megidézve ujjaival Adolf Hitler bajuszát is. A korábbi és a most lemondott alpolgármester egymást fotózhatta három évvel ezelőtt.

131327

A történtek miatt Farkas megbízatásáról szavazást tartott volna az önkormányzat, ám még ez előtt lemondott az alpolgármesteri pozíciójáról. Az új alpolgármester személyéről szóló tárgyalások ezután kezdődnek meg, ezért konkrétumokat erről egyelőre nem tudott mondani a Jobbik színeiben a várost hét éve irányító Janiczak Dávid polgármester.

Szerinte a fotó elkészülte „elfogadhatatlan gyalázat, de az még gyalázatosabb, hogy a fotó készítője volt az, aki ezt az egész médiahadjáratot elindította vagy támogatta” – mondta a lapnak Janiczak, utalva Fidrus Péter korábbi alpolgármester szerepére. A polgármester szerint ugyanis, ha a fotó készítője – aki tehát saját maga is alanya volt hasonló fotóknak – úgy gondolta, hogy a 2018-ban készített képek elfogadhatatlanok, kérdés, miért várt vele három évet, és miért épp az ellenzéki előválasztás előtt dobta be. (Farkas Péter Barnabás volt az előválasztáson a Jobbik jelöltje a DK támogatásával, ám a képek nyilvánosságra kerülése után veszített.)

Janiczak Dávid elismerte, hogy a Jobbik eredettörténetének ismeretében akadhatnak olyan szélsőséges nézeteket vallók, akik azt gondolták korábban, hogy a Jobbikban megtalálták ideológiai otthonukat. – De a Jobbik megtisztult, kivetette magából a szélsőségeseket – mondta, megismételve, hogy a két korábbi alpolgármester, „de legalábbis Farkas” estében a karlendítés nem jelenti, hogy antiszemita nézeteket vallanának.