Leszavazta a Fidesz, hogy a közmeghallgatáson a „köz” is ott lehessen

Leszavazta a Fidesz, hogy a közmeghallgatáson a „köz” is ott lehessen

A kínai CATL akkumulátor gyár ügyében tartottak közmeghallgatást Debrecenben 2023. január 19-én (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hozzászólás nélkül leszavazta a fideszes többség azt az ellenzéki javaslatot, hogy a jövőben személyes jelenléttel tartsák meg a közmeghallgatásokat, vagyis a „köz” is részt vehessen azon. Április vége óta ugyanis egy kormányrendelet értelmében ez már nem szempont.

Személyes formában lehessen csak lebonyolítani a közmeghallgatásokat – így módosítaná az érintett törtvényt a Párbeszéd. A javaslatuk hétfőn az Országgyűlés igazságügyi bizottsága elé is bekerült, ott azonban a fideszes többség ezt leszavazta. Az ellenzéki párt tájékoztatása szerint hozzá sem szóltak, vagyis nem lehet tudni, hogy pontosan milyen indokkal döntöttek így. Márpedig ha a bizottsági szakaszon az elképzelés elbukott, akkor nem is kerül be a parlament plenáris ülésére.

A közmeghallgatások az utóbbi hónapokban talán a korábbinál is nagyobb figyelmet kaptak, hiszen az országban gombamód szaporodó akkumulátorgyárak helyszínein többször is élénk vita bontakozott ki. Egy április végi kormányrendeletben azonban azt mondták ki, hogy „a közigazgatási hatósági eljárásban közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül” is megtartható. Ezt nevezték úgy sokan, hogy a köz nélküli közmeghallgatás.

A Párbeszéd szerint pedig a közmeghallgatás az információhoz való hozzáférés egyik legfőbb eszköze, a kormány ettől fosztja meg az állampolgárokat. – A Fidesz által „feltalált” köz nélküli közmeghallgatásnak tehát az az egyértelmű célja, hogy az érintettek ne ismerhessék meg a rájuk és környezetükre vonatkozó ügyek részleteit – például akkumulátorgyárak és -feldolgozók létesítésével kapcsolatban –, valamint hogy a személyes jelenlét hiánya miatt ellehetetlenítse a vélemények ütköztetését – írta a párt, hozzátéve, hogy ez alapvető demokratikus normákat sért. Véleményük szerint a fideszes képviselők és polgármesterek félnek attól a számonkéréstől, amellyel a közmeghallgatásokon szembesülhetnének.