Letartóztatták Gyömrő polgármesterét, Gyenes Leventét

Letartóztatták Gyömrő polgármesterét, Gyenes Leventét

Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere (Fotó: Gyömrő Város Önkormányzata / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A NAV nyomozói a napokban őrizetbe vették, majd a bíróság csütörtökön le is tartóztatta Gyömrő ellenzéki polgármesterét, Gyenes Leventét és társait. Az ügyben bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt van folyamatban eljárás – állítja a kormánypárti Magyar Nemzet információira hivatkozva. Gyenes 2019-ben a Jó itt élni! nevű egyesület színeiben lett ismét polgármester.

A lap állítása szerint az egyik helyi lakos tájékoztatta őket arról, hogy a napokban hatósági személyek jelentek meg Gyömrő polgármesterének otthonánál, akik – mint az tudomásukra jutott – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói voltak. Információink szerint öt társával együtt őrizetbe is vette a NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága Gyenes Leventét. Csütörtökön pedig Gyenest és társait harminc napra nem jogerősen le is tartóztatta a Szombathelyi Járásbíróság.

A Magyar Nemzet kereste a Vas Megyei Főügyészséget, akik arról tájékoztatták őket, hogy hat személyt csütörtökön valóban letartóztatott a bíróság, és az ügyben bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt rendeltek el nyomozást.

Az ügyben megszólal Gyömrő Város Önkormányzata is. Közösségi oldalukon azt írták, az ügy semmilyen módon nem kapcsolódik Gyenes Levente polgármesteri tevékenységéhez sem a mostani, sem a korábbi időszakot tekintve. – Önkormányzatunk az ügyben semmilyen módon nem érintett, önkormányzatunknál hatósági vizsgálat, nyomozás nem zajlott – írták jelezve, a hivatal működése folyamatos és zavartalan. Közleményük arra is kitért, Gyenes Levente minden ellene felhozott vádat tagad, az ügyben ártatlannak vallja magát, és bízik abban, hogy ez minél előbb be is bizonyosodik. – A gyanúsítás szerint az ÁFA befizetését elmulasztó cégekkel kapcsolatban nem állt, ezekhez kapcsolódóan semmilyen vezetői vagy döntéshozói pozícióban nincs – tették hozzá.

A Telex felidézte, 2014-ben olyan fotók jelentek meg a Blikkben, amelyeken Gyenes Levente fehér port szív fel az orrába egy meztelen nő testéről. Gyenes akkor azt mondta, korábban ellopták az irodájából a laptopját, amin valóban lehettek képek meztelen nőkről, de azok miatt senkinek nem tartozik elszámolással. Azt is állította, ha fehér por is látható volt a fotókon, az manipulált kép lehetett, mert soha nem élt kábítószerrel.

A lap arra is emlékeztetett: ugyanazon évben októberben adócsalás miatt első fokon 9 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék Gyenest egy 32 vádlott ellen indított per ítéletében, aki a hetedrendű vádlott volt. Ugyanakkor a politikust a közügyektől nem tiltotta el a bíróság, ezért indulhatott újra a polgármesteri székért. 2016-ban meg is választották Gyömrő polgármesterévé: a szavazók több, mint kétharmada, nagyjából 80 százaléka voksolt rá.